REGION

Većina podržava ulazak Srbije u EU

Avaz.ba

24.7.2017

Ulazak Srbije u EU podržava 49 posto građana, dok je 27 posto protiv, rezultat je istraživanja javnog mnijenja koje je krajem juna sprovelo Ministarstvo za evropske integracije Srbije.

Ukoliko bi sutra bio održan referendum sa pitanjem "Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU?", 13 posto građana ne bi glasalo uopšte, dok 11 posto ne zna šta bi odgovorilo na ovo pitanje, saopšteno je iz Ministarstva.

Za najveći broj građana, njih 17 posto, članstvo u EU predstavlja više mogućnosti za zapošljavanje, put ka boljoj budućnosti mladih ljudi /16 posto/, mogućnost za slobodnije kretanje unutar granica EU /14 posto/, kao i mogućnost da se uredi stanje Srbiji /12 posto/.

Najveći procenat građana, njih 59 posto, smatra da bi probleme Beograda i Prištine trebalo rješavati nezavisno od toga da li to traži EU.

To znači da više od polovine ispitanika podržava opredijeljenost Vlade Srbije za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i spremnost da se dijalogom dođe do održivih rješenja.

Podrška građana reformama je, kao i prethodnih godina, veoma visoka, tako njih 66 posto smatra da bi reforme, neophodne za ulazak Srbije u EU, trebalo sprovoditi i mimo toga, zbog dobrobiti građana i stvaranja uređenije Srbije.

Reformu zdravstvenog sistema /16 posto/, borbu protiv korupcije /15 posto/, reformu pravosuđa /15 posto/, reformu poljoprivrede /11 posto/ i reformu obrazovnog sistema /11 posto/, građani prepoznaju kao najznačajnije i koje najviše utiču na njihov svakodnevni život.

Sljedeća po važnosti je reforma zaštite potrošača /devet posto/, a slijede reforma zaštite životne sredine /sedam posto/ i bolja zaštita ljudskih prava /sedam posto/.

Što se tiče bespovratne razvojne pomoći Srbiji od 2000. godine do danas, 23 posto ispitanika je prepoznalo da je EU najveći donator Srbiji u posljednjih 16 godina, 22 posto misli da je riječ o Rusiji, za Kinu se izjasnio 21 posto građana, dok je na četvrtom mjestu Japan sa 11 posto.

Iz Ministarstva za evropske integracije ističu da zvanični podaci govore da, u periodu od 2000. do 2015. godine, EU i njene države članice, sa oko 2,7 milijardi eura doniranih sredstava predstavljaju najveće donatore, čime su znatno doprinijeli razvoju Srbije.

Anketa "Evropska orijentacija građana Srbije" u kojoj su učestvovala 1.064 ispitanika starija od 18 godina rađena je prema standardu Evrobarometra. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.