REGION

Vučić: Imamo dokaze o ofanzivnom djelovanju protiv Srbije

Avaz.ba

21.8.2017

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su zaposleni u Ambasade Srbije u Makedoniji povučeni na konzultacije nakon što je od nadležnih obavještajnih organa "dobiveno dovoljno dokaza o vrlo ofanzivnom djelovanju protiv tijela i institucija Srbije". 

Nije htio dati detalje, ali je istaknuo kako Srbija želi imati dobre odnose s Makedonijom, ali i da mora biti pripremljena i prilagođena novim okolnostima, javlja Tanjug.

"Naše je da naši ljudi budu pripremljeni i spremni. Bit će nekih promjena u našem osoblju i da zaštitimo prijateljstvo s Makedoncima, a i kako se ponašati u novom okruženju. Postoji mnogo nagađanja i mislim da će to biti mnogo jasnije u narednih deset dana. Mi ćemo zaštititi naše interese i izgraditi dobre odnose sa Skopljom", rekao je predsjednik na pitanje je li kriza u odnosima s Makedonijom povezana s članstvom Kosova u UNESCO-u i dodao: 

"Ali, ti odnosi će morati biti zasnovani na uzajmno poštovanju. Hoće li će Albanci uvrstiti Kosovo na dnevni red skupštine UNESCO ... Naš je posao da zaštitimo interese Srbije, a da pritom ne narušimo interese drugih zemalja ", rekao je predsjednik.

Ipak, istakao je da se miješaju neke druge sile:

"Ima mješanja nekih drugih sila. Naše je da možemo odgovoriti i možemo zaštititi naše djelovanje od utjecaja vanjskih čimbenika ...", rekao je predsjednik.

Upitan je li misli na Rusiju, odgovorio je: "Nisam razmišljao o Rusiji."

Predsjednik je ponovio kako će Srbija nastaviti razvijati prijateljske odnose s Makedonijom.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.