REGION

Vučić se obratio javnosti Srbije: Počinje novi krug pregovora o Kosovu

Avaz.ba

12.9.2017

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se večeras javnosti Srbije obratio iz zgrade Predsjedništva Srbije. 

- Prije nekoliko mjeseci sam rekao, zamolio i pozvao sve građane naše zemlje, NVO, crkvu, da govorimo o Kosovu - rekao je Vučić, prenijeli su srbijanski mediji.

On je rekao da je veoma zadovoljan činjenicom, da je veliki dio društvenih činilaca iznio svoj stav. 

- Pozvao sam da govorimo o Kosovu, jer je to suština naše političke sadašnjosti i naše budućnosti. U odnosu na Kosovo imat ćemo sigurniju sadašnjost i budućnost ili ne - istakao je Vučić.

- To dovoljno govori o demokratskom kapacitetu Srbije - rekao je predsjednik Srbije. 

Vučić je najavio da od oktobra kreće nova faza dijaloga o Kosovu.

- Od oktobra počinje nova faza dijaloga, neophodno je insitutcionalizovati ga i obaviti veoma široke konsultacije. Taj dijalog bi trebalo da bude na više nivoa, kroz koncentrične krugove, ozbiljan, odgovoran, da imamo jasne ciljeve, inkluzivan i tolerantan - kazao je šef Srbije i najavio da će dijalog biti realiziran u saradnji s Vladom Srbije o čemu je razgovarao s premijerkom Anom Brnabić. 

Vučić je naveo da je Srbija po pitanju Kosova do sada samo govorila ono što ne želi, kao što je da prizna nezavisnost, a da politiku nije imala. 

On je istakao i da će biti objavljen Izvještaj o pregovorima o Kosovu u kojem će biti predstavljeni rezultati iz prethodne tri godine, kao i svi potezi koje je Srbija kao država napravila od 1998. godine po pitanju Kosova.

- Kada prođete kroz to možete da vidite koliko je komplikovana naša moderna istorija, koliko je tu promašaja - rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je naveo i da kada je došlo do izmještanja razgovara o Kosovu iz UN u EU, da je Srbija morala da “počne da se bori ispočetka“.

Uspjeli smo teškim pregovorima. Da li iko od vas misli da je ikad bilo lijepo kad sjednem sa Tačijem, Mogerini, Ketrin Ešton? Nikada nijednog lijepog trenutka se ne sjećam. Već imam Pavlovljev refleks, osjetim mučninu kad zovu u Brisel, znam da ništa lijepo neće da se dogodi - naveo je on.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.