REGION

Vučić u UN: Ne dozvoliti prijem Kosova u UNESKO

Aleksandar Vučić prilikom obraćanja u UN ( AFP)

Srna

21.9.2017

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju Generalnoj skupštini UN istakao je da je postizanje političkog rješenja za problem Kosova i Metohije nacionalni prioritet Srbije, te pozvao članice UN da ne dozvole prijem Kosova u UNESKO (UNESCO).

Vučić, koji se obratio u UN prvi put u svojstvu predsjednika Srbije, rekao je da ta država ima jaku argumentaciju za to što se protivi prijemu u UNESKO, te podsjetio da su "Albanci na Kosovu i Metohiji uništavali srpske crkve, spomenike i kulturno nasljeđe".

Naglasio je da će Srbija nastaviti da radi na unapređenju odnosa u regionu radi zajedničke budućnosti u EU.

Vučić je istakao da je prvi uslov za razvoj i napredak zemalja Balkana očuvanje mira i stabilnosti, navodeći da Srbija ostaje čvrsto posvećena pridruživanju EU i njegovanju daljeg partnerstva sa zapadnim zemljama i da neće odustati od vojne neutralnosti, za koju je čvrsto opredijeljena.

Ponovio je da Srbija neće priznati "jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova", ali da ulaže napore da se nađe rješenje koje će omogućiti napredak, mir i stabilnost u regionu.

Također, predsjednik Srbije dodao je da je sve u briselskom dijalogu Beograda i Prištine postignuto uz teške kompromise, te da za četiri godine dijaloga niko nije stradao u međuetničkim tenzijama na Kosovu.

Vučić je kazao i kako Srbija ima sve veći ugled u svijetu, te dodao da su svi prethodni govornici u svom obraćanju u UN govorili o miru i stabilnosti, ali i da su često optuživali ili napadali druge da oni taj mir ugrožavaju.

On je govorio o Srbiji i njenom napretku, reformama, te činjenici da je svijet razumije i prihvata, ali je rekao da nema potrebe da podilazi svom narodu jer su sve političke bitke dobijene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.