REGION

Diplomatski izvori: Srbija bi nova pregovaračka poglavlja s EU mogla otvoriti najkasnije u decembru

Ilustracija

Fena

21.9.2017

Srbija bi nova pregovaračka poglavlja s Evropskom unijom (EU) mogla otvoriti najkasnije u decembru, ocijenili su diplomatski izvori bliski estonskom predsjedništvu EU koje završava krajem ove godine, prenose beogradski elektronski mediji.

Estonija, koja predsjedava Vijećem EU, "radi na organizaciji otvaranja novih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije", a mogući termini su sredina oktobra i sredina decembra, objavila je RTS, pozivajući se na diplomatske izvore.

- Naša je namjera da to bude u decembru - izjavio je neimenovani izvor iz kruga estonskog predsjedavanja, premda dužnosnici u Briselu trenutno nemaju tačan datum sljedeće Međuvladine konferencije Srbije i EU, niti informaciju koja bi poglavlja tada mogla biti otvorena.

Prema ranijim ocjenama srbijanskih dužnosnika, Srbija bi do kraja godine mogla otvoriti još tri poglavlja s EU.

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević uvjerena je da nema prepreka zbog kojih bi Srbiji bilo onemogućeno otvaranje još tri pregovaračka poglavlja s EU do kraja ove godine.

Miščević je ranije ocijenila da ne postoje "ni političke niti tehničke prepreke" koje bi Srbiji onemogućile da do kraja predsjedavanja Estonije otvori tri nova poglavlja - poglavlje 6 koje se odnosi na pravo privrednih društava, poglavlje 30 o ekonomskim odnosima s inostranstvom, te 33 o finansijskim i budžetskim odredbama.

Uz ova tri poglavlja, Srbija će Briselu proslijediti još dvije pregovaračke pozicije - za poglavlje 9 koje se odnosi na finansijske usluge i poglavlje 13 o ribarstvu.

Međutim, prema saznanjima u diplomatskim izvorima zemalja članica EU, na otvaranje novih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom utjecat će i izvještaj o napretku Srbije u području temeljnih poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava i 24 Sloboda, pravda i sigurnost.

To će, kako se saznaje u diplomatskim krugovima u Briselu, biti dio izvještaja koje će biti objavljeno početkom novembra.

Srbija je pregovore o članstvu u EU službeno započela u januaru 2014. i dosad je otvorila ukupno 10 pregovaračkih poglavlja, od kojih četiri tokom predsjedavanja Malte, od januara do jula ove godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.