REGION

Ovo je za sada jedini razlog zbog kojeg je Zoran Marjanović uhapšen, a tužilaštvo traži jednu bitnu promjenu

Avaz.ba

21.9.2017

Više javno tužilaštvo u Beogradu uložilo je žalbu na rješenje kojim je Zoranu Marjanoviću, osumnjičenom za ubistvo supruge Jelene Marjanović 2. aprila 2016. godine u Borči, određen pritvor samo iz jednog od dva razloga zbog kojih je tužilaštvo tražilo njegovo pritvaranje.

- Tužilaštvo se žalilo jer sudija za prethodni postupak nije uvažio naš prijedlog o određivanju pritvora i zbog razloga uznemiravanja javnosti - precizirala je portparolka tužilaštva Tatjana Sekulić.

Marjanoviću je pritvor određen samo zbog razloga postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak utjecanjem na suokrivljene i svjedoke.  Žalbu na rješenje sudije za prethodni postupak o određivanju pritvora, za sada su, uložila i dvojica od pet advokata koje je angažirao Marjanović. 

Kako je ranije rekao jedan od Marjanovićevih branilaca advokat Veljko Delibašić, žalbom se osporava pritvor jer je Više javno tužilaštvo predložilo određivanje kako ne bi utjecao na suokrivljene i svjedoke koje nije imenovalo, podsjećajući da je u ovom slučaju Marjanović jedini okrivljeni. Delibašić je dodao i da je sudija za prethodni postupak prekoračio prijedlog tužilaštva, budući da je u rješenju o određivanju pritvora on naveo imena svjedoka koji trebaju biti saslušani u istrazi, a među kojima je i Jelenina pokojna majka, koja je preminula prije pola godine. 

Pored toga, kako je naveo, odbrana smatra da nema dokaza koji bi potkrijepili osnovanu sumnju da je Marjanović izvršio krivično djelo za koje se tereti.

O žalbama će odlučivati krivično vanpretresno vijeće Višeg suda u Beogradu, kada isteknu rokovi za ulaganje žalbi.

Marjanović je uhapšen u petak, 15. septembra, nakon gotovo godinu i po dana od ubistva.  Na teret mu se stavlja krivično djelo teško ubistvo za koje je zaprijećena kazna od 10 do 40 godina zatvora.

Marjanović je i ranije privođen ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza.

On je 16. septembra na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu negirao da je ubio suprugu i ponovio sve što je i ranije govorio na saslušanjima u policiji.  Tada je, prema pisanju medija, rekao da je tog dana, 2. aprila 2016. bio sa suprugom i kćerkom u šetnji u Borči nakon čega je Jelena produžila na džoging a on se vratio sa kćekom kući oko 15-16 sati. 

Nestanak supruge je prijavio oko 20 sati, a njeno tijelo je policija pronašla sutradan na nasipu u Borči.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.