REGION

Vulin: Neprihvatljivo formiranje vojske Kosova

Srna

22.9.2017

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je, tokom razgovora sa zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Rouz Gotemiler (Rose Gottemoeller) u Briselu, prenio da Srbija nikako ne može da prihvati formiranje vojske samoproglašenog Kosova.

On je dodao da eventualno formiranje vojske samoproglašenog Kosova Srbija smatra sigurnosnom prijetnjom i velikim problemom za cijeli region. 

"Ali, snažno podržavamo Kfor i ulogu NATO-a u njemu. Smatramo da se uloga Kfora ni na koji način ne smije umanjiti, kao i da se ni na koji način na prostoru Kosova i Metohije ne smije osjetiti nedostatak njegovog uticaja", rekao je Vulin.

On je sa Gotemiler razmijenio mišljenja o političko-sigurnosnoj situaciji u regionu, te o aktuelnim pitanjima saradnje pod okriljem programa "Partnerstvo za mir" i saradnje Vojske Srbije sa snagama Kfora, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije. 

Vulin je zahvalio Gotemiler za napore koje čini na ukupnoj stabilizaciji sigurnosnog stanja i na podršci i razumijevanju pozicije Beograda u regionu i šire.

On je dodao da će Srbija voditi računa da svoju saradnju sa NATO-om unaprjeđuje kroz "Partnerstvo za mir" i da uzima sve ono što je korisno za zemlju i vojsku. 

Gotemiler je posebno zahvalila predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na hrabrosti sa kojom vodi Srbiju i unutrašnji dijalog kada je riječ o Kosmetu.

Tokom odvojenog susreta sa pomoćnikom generalnog sekretara za investicije u oblasti odbrane Kamilom Grandom, Vulin je prenio posvećenost Srbije procesu normalizacije civilnog vazdušnog saobraćaja iznad Balkana.  

On je naglasio neophodnost nastavka razgovora usmjerenih na nalaženje obostrano prihvatljivog rješenja u navedenom procesu, koje treba da bude zasnovano na Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN 1244 i Vojnotehničkom sporazumu.

"Unaprjeđenje sigurnosti i kontrole vazdušnog saobraćaja na ovom prostoru treba da bude prioritet u ovom zajedničkom poduhvatu", naglasio je Vulin. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.