REGION

Na beogradskoj VMA urađena reimplantacija šake

Srna

25.9.2017

Na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu  uspješno je izvršena reimplantacija lijeve šake 28-godišnjeg pacijenta, koji je imao traumatsku povredu parcijalne amputacije šake u nivou ručnog zgloba.

Pacijentu je urađeno uspostavljanje arterijske i venske cirkulacije, on je u dobrom stanju i oporavlja se na Klinici za plastičnu hirurgiju i opekotine VMA. 

Sedmosatni komplikovani hirurški zahvat obuhvatio je rekonstrukciju arterijskih i venskih krvnih sudova venskim autograftovima, kao i nerava, mišića, kože i potkožnog tkiva u predjelu šake i podlaktice, saopćeno je iz VMA.

Ovo je ujedno prvi korak u procesu rekonstrukcije šake i smatra se posebnim uspjehom u struci usljed brojnih oštećenja i rizika karakterističnih za hirurško zbrinjavanje posttraumatskih defekata.  

Pacijentu predstoji postoperativni tok, uključivanje specijalista fizikalne medicine i drugih ljekara u nastavak liječenja, a u cilju uspješnog uspostavljanja funkcija šake i ukupnog oporavka.

Osim visoke stručnosti i bliske saradnje ljekara različitih specijalnosti, ovakve povrede iziskuju prilagođavanje kompletnog hirurškog tima neophodnoj brzini u procjeni nastale povrede i njenih komplikacija, kao i pripremi za operativni zahvat u veoma kratkom vremenskom roku.

Multidisciplinarni hirurški tim VMA koji je učestvovao u operativnom liječenju pacijenta predvodili su major doktor Nikola Ostojić iz Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine, pukovnik doktor Ivan Marjanović iz Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju, potpukovnik doktor Saša Munitlak iz Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju i doktor Jasmina Ivić, ljekar na specijalizaciji iz plastične hirurgije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.