Vranjanka Jelena Janković (60) uspjela je da od najtežeg perioda u životu ipak izvuče nešto lijepo i pritom još pomogne drugim ženama.
Ona je tako nakon teške borbe sa opakom bolešću riješila da iz korjena promijeni način života i ishrane, a nedavno je od toga napravila i biznis.
Naime, Jeleni je prije tri godine dijagnostikovan kancer vulve i materice, a ljekarske prognoze nisu bile sjajne. Ipak, ova hrabra žena je nakon operacije riješila da promijeni način života i ishrane. Kako kaže, pomoću organske hrane proizvedene na farmi na kojoj se povrće uzgaja na zemlji tretiranoj zeolitom i domaće životinje hrane kukuruzom sa oranica takođe tretiranih zeolitom, bez ikakvih pesticida, pobijedila je opaku bolest.
- Kada sam vidjela koliko je važno šta jedemo i kako se hranimo i koliko je taj zdrav i organski način ishrane meni pomogao, odlučila sam da proizvodim zimnicu na potpuno tradicionalan način od povrća koje ništa osim vode i sunca nije primalo – kaže Jelena Janković za srbijanske medije.
Proizvodnju je nazvala „Nanin recept s juga“ jer se ajvar, pinđur, trljanica i mljeveni paradajz prave po receptu njene svekrve Nana Ljubinke, koja je bila čuvena u tom kraju i poznata po svojoj zimnici. Kaže, Nana Ljubinka nije znala šta znači „organska hrana“, ali je svakog seljaka i proizvođača hrane iz okolnih sela znala u prste i kupovala je samo neprskano povrće.
- Naša zimnica jedinstvena je i po tome što se sve radi ručno. Od pečenja, ljušćenja i čišćenja do kuvanja i začinjavanja, sve rade žene. Trenutno pet žena peče i ljušti paprike, a tri, zajedno sa mnom, rade u radionici, melju i kuvaju. Zatim se tegle pune, stavljaju u pasterizator i spremne su za prodaju - objašnjava Jelena.
Tajna je u ljubavi
Iako je, prije svega, vrsna domaćica, Jelena kaže da je glavni sastojak svih njenih proizvoda ljubav.
- Naša zimnica je jedinstvena jer nema dodataka, nema konzervansa, nema aditiva, nema hemije, a glavni sastojak je ljubav - poručuje ova šarmatna preduzetnica.
Jelenini proizvodi posebni su i po tome što su žene koje su angažovane na pravljenju zimnice iskusne domaćice iz vranjskog kraja, poznate i čuvene po ajvaru, ali i koje su godinama nezaposlene.
– Sve koje pravimo ovu zimnicu radile smo u državnim firmama koje su se raspale, ili su otišle u stečaj, ili posle privatizacije za nas nije bilo mjesta - kaže Marija Mujakić, jedna od zaposlenih, i dodaje da je ona posle bitke sa tumorom štitaste žlezde „prepisala“ Jeleninu terapiju organskom hranom.