REGION

Ovaj Nišlija drži rekord: Ljekari šokirani količinom alkohola u krvi, a opet je preživio

Ilustracija

Avaz.ba

12.10.2017

Ljekari na Odjeljenju za toksikologiju na Klinici za endokrinonologiju, dijabetes i bolesti metabolizma u Nišu svakodnevno se bore da spase živote alkoholisanih pacijenata koji dolaze sa velikim količinama alkohola u krvi. 

Kako kažu, rekorder je Nišlija koji je preživio sa čak sedam promila alkohola u krvi!

Kako kaže doktorica Slobodanka Milićević Mišić, specijalista toksikologije, borba za život ovog neslavnog rekordera bila  je teška.

- Sa četiri promila alkohola u krvi ljudi upadnu u komu, međutim, ovaj pacijent je inače hronični alkoholičar i uspjeli smo da ga spasimo. Donesen je u bolnicu u gotovo polumrtvom stanju, uradili smo sve što smo mogli i preživio je - kaže dr. Milićević Mišić. 

Kako napominje, iako bizarno, ovaj Nišlija je preživio jer mu je organizam bio naviknut na velike količine alkohola. Kaže da među ozbiljnim alkoholičarima ima i mladih ljudi.

- Jedan naš pacijent je mlad, vispren, a u toku godine je čak 15 puta završavao kod nas da ga detoksiramo - priča doktorica i dodaje da postoji "mnogo njih sa akutnim pijanstvom". 

Nažalost, kaže, da se događa i da, pored svog truda, nekome ne uspiju da spasu život.

- Imali smo pacijenta koji je imao 45 godina i u pijanom stanju mu je zapao dio pljeskavice. Nažalost, nismo uspeli da ga spasemo, preminuo je od gušenja - kaže dr. Milićević-Mišić. 

Ona naglašava da je u toku ove godine na toksikologiji pregledano, observirano i detoksicirano 800 pacijenata, kao i da su više od polovine bili alkoholisani.

- U Srbiji je alkohol jeftin i vrlo dostupan, čak i maloljetnicima. Među alkoholisanima je mnogo mladih i devojaka, jer oni ne znaju da piju. Nerijetko nam dovode mladiće i djevojke od 15 godina, mada ima i mlađih - kaže doktorica i dodaje da se kod njih ne liječe djeca mlađa od 15 godina, ali da zna da su doktori na Dječijoj internoj klinici zbog alkohola spašavali živote i djeci staroj 13 godina!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.