REGION

Vučić ponovio stav: Srbija ostaje vojno neutralna

Avaz.ba

12.10.2017

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa zamjenicom generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler (Rose) sa kojom je razgovarao o međusobnom političkom dijalogu, oblicima praktične saradnje i predstojećem susretu Vučića i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

Vučić je istakao da je saradnja između Srbije i NATO u mnogome unaprijeđena, kao i da je pojačano uzajamno povjerenje. On je naglasio da je Srbija vojno neutralna zemlja, bez namjera da taj status mijenja, ali je čvrsto opredijeljena da sarađuje sa Alijansom u okviru programa Partnerstvo za mir, sa ciljem očuvanja trajnog mira i sigurnosti u regionu.

- Tokom proteklih 11 godina učešća u programu Partnerstvo za mir, Srbija je ostvarila značajnu saradnju sa državama članicama NATO i partnerskim državama, primenjujući najbolja iskustva i standarde u modernizaciji i jačanju svojih oružanih snaga i odbrambenih kapaciteta - dodao je Vučić.

Gotemeler je ponovila stav Alijanse da prihvata opredjeljenje Srbije da bude vojno neutralna, da u tome ne vidi ništa sporno i da to nije prepreka razvoju saradnje sa Srbijom u brojnim oblastima.

Tema razgovora bila je i realizacija inicijative za korištenje povjereničkog fonda za deminiranje i uništavanje kasetnih bombi u Srbiji, koji će biti realizovan uz pomoć holandske Vlade, prenosi Telegraf.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.