Država ulaže u budućnost: Od sljedeće godine roditeljski dodatak za prvo dijete preko 1.600KM

Avaz.ba
12.10.2017 17:10
A
A
A

U Srbiji će od sljedeće godine roditeljski dodatak za prvo dijete biti 100.000 dinara (više od 1.600KM), dok će dječiji dodatak za djecu sa smetanjama u razvoju i invaliditetom biti uvećan za 50 posto, najavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Na međunarodnoj konferenciji pod nazivom "Ulaganje u djecu - dobrobit za svu djecu" Đorđević je, najavljujući zakonske izmjene u Nacrtu zakona o finansiranju porodica sa djecom, rekao da su uvedene i mjere koje podstiču rađanje djece.

Te mjere propisuju da će nadoknadu za porodiljsko bolovanje u trajanju od godinu dana moći da ostvare i žene koje nisu u radnom odnosu, kao i one koje obavljaju samostalnu djelatnost ili su angažirane ugovorom o djelu ili autorskim ugovorom. 

- Država je izdvojila dovoljno sredstava za realizaciju prava koja proističu iz novog zakona, a u narednim godinama vidjet ćemo da to povećavamo u skladu sa finansijskim mogućnostima države - rekao je Đorđević.

Istakao je da je u skladu sa politikom pridruživanja Evropskoj uniji Srbija posvećena borbi protiv siromaštva djece i povećanju novčanih izdvajanja za porodicu. Ministar je najavio da će se ubuduće više voditi računa o kategorizaciji novčanih dodataka kako bi se finansijska sredstva pravedno raspodijelila. 

- Nekim porodicama treba više, nekim manje, a želimo da budemo odgovorni i da se novčana sredstva koja izdvaja država raspodjeljuju na najpravičniji način - rekao je Đorđević. 

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, navela je da je Srbija kao društvo nalazi pred velikim izazovom jer Agenda 20/30 Ujedinjenih nacija obavezuje Srbiju da iskorijeni siromaštvo, a pojedina istraživanja pokazuju da svaka peta siromašna osoba u Srbiji jesu upravo djeca, piše telegraf.rs.

- Sva djeca imaju ista prava i jednaku šansu na bolju budućnost, imaju pravo na dobro zdravlje i kvalitetno obrazovanje. Najisplitaviji društveni cilj je ulaganje u dijete, a mi kao vlada želimo da postignemo da nijedno dijete ne bude siromašno - rekla je Đukić Dejanović. 

Ministarka je iznijela i podatke koji pokazuju da svako treće dijete nije obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem jer, kako je rekla, čak 44 posto djece čuvaju dede i nane, oko 21 posto nezaposleni roditelji, a da 27 posto djece ide u obdanište.

- Ulaganje u taj period djece prvi je korak ka boljoj budućnosti za sve nas. Moram da podsjetim da Agenda 20/30 UN i cilj 42 obavezuje sve zemlje da do 2030. obezbijede jednak pristup predškolskom obrazovanje za svu djecu - ukazala je Đukić Dejanović.

Zamjenica direktora UNICEF-a u Srbiji Severina Leonardi (Severine) istakla je da je djetinjstvo najvažniji dio života svakog čovjeka i da su djeca bitan stub svakog društva. 

Leonardi je pohvalila napore Vlade Srbije da obezbijedi sredstva i investira u poboljšanje položaja djece, ali je dodala da je potrebno unaprijediti metodologiju budžetiranja djece.

- Vlada daje sve od sebe, ali budžet ne oslikava našu posvećenost. Mi želimo da budžet svih vlada bude što više okrenut djeci kako bi svako dijete moglo da ostvari svoja prava - poručila je Leonardi. 

Međunarodnu konferenciju "Ulaganje u djecu - ulaganje u budućnost" posvećenu problemima siromaštva i socijalne isključenosti djece organizirali su Mreža organizacija za djecu MODS, Eurochild, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije i UNICEF, piše telegraf.rs.