REGION

Panika u zdravstvenim ustanovama: Blokirani računi, ne mogu da nabavljaju lijekove ni da plate struju

Avaz.ba

12.10.2017

Problem zdravstvenih ustanova čiji su računi blokirani raste i usložnjava se, a u ovom trenutku 18 ustanova je blokirano, izjavio je danas predsjednik Upravnog odbora Komore zdravstvenih ustanova Srbije (KZUS) Georgios Konstantinidis. Konstantinidis je rekao da blokada znači da te zdravstvene ustanove ne mogu da plate lijekove, materijal, struju i ostalo što im je potrebno za normalno funkcionisanje, a pri tom su u opasnosti i od prinudne naplate, pa mogu ostati bez sredstrava za rad.

- Preko posebnog trezorskog računa, zaposleni u ovim ustanovama dobijaju plate ali je stanje blokade neodrživo, posebno na duži rok i ako se ima u vidu da broj ustanova koje su u blokadi raste, - rekao je on na sastanku u Komori s predstavnicima relevantnih institucija kako bi se pronašla rješenja za ustanove u blokadi.

Na sastanku su bili predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, grupacije veledrogerija Privredne komore Srbije, Farmaceutske komore, kao i predstavnici blokiranih ustanova i svi su se saglasili da problem zahtjeva hitno rješavanje i pomoć Ministarstva finansija i Vlade u cjelini.

- Ukoliko se hitno ne interveniše, broj blokiranih i prezaduženih ustanova će rasti te će i pružanje zdravstvene zaštite građanima i zdravlje društva u cjelini biti pod velikim znakom pitanja, - zaključeno je na sastanku.

Predstavnici grupacije veledrogerija iznijeli su podatak da je dug zdravstvenih ustanova prema članicama grupacije trenutno oko 100 miliona eura, s tendencijom rasta.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić ocjenio je da je veliki dio problema naslijeđen i kao primjer naveo bolnicu u Boru gdje je među zaposlenima "zatekao" 47 vozača.

On je rekao da da Ministarstvo zdravlja radi na rješenjima koja će doprinijeti da sistem funkcioniše na boljim osnovama kroz uvođenje sistema dijagnostički srodnih grupa, pitanje kadrova i slično.

Pomoćnica ministra zdravlja Mirjana Ćirić rekla je da su novim zakonskim rješenjima predviđene promjene koje bi trebalo da riješe konfuziju i neusaglašenosti koje sada opterećuju sistem.

Na sastanku je predstavljena detaljna analiza koju je napravila KZUS i iz koje se vidi da su najčešći uzroci blokada oni u vezi sa nepovoljnim načinom ugovaranja sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RFZ0), odnosno nepriznavanje fakturisanih usluga.

Svetlana Tadin iz RFZO rekla je da Fond raspolaže ograničenim sredstvima i da se trudi da ih rasporedi na najbolji mogući način i pozvala predstavnike zdravstvenih ustanova da tokom cijele godine prate svoje stanje, prijavljuju kako gdje im sredstva nedostaju tako i gdje imaju višak kako bi na vrijeme moglo da se reaguje i pravilno preraspodjele sredstva kojima Fond raspolaže.

Radna grupa Komore predložila je da se sve što je fakturisano Fondu a nije osporeno prizna, ali i druge mjere koje predviđaju rješavanje problema.

Na stanku je rečeno da u Domu zdravlja Ćuprija zaposlenima nisu ovjerene zdravstvene knjižice zbog nastalih problema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.