REGION

Vučić: Za Srbiju EU glavni posrednik u dijalogu s Prištinom

Agencije

16.10.2017

Realno je da s prijedlogom za Kosovo i Metohiju izađemo u martu sljedeće godine, najavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

- To je svakako ono rješenje koje je drugačije od najlakših "rješenja", kao što su busanje u prsa i parole o našoj miliongodišnjoj teritoriji, kao i ono drugo u kojem traže da kažete - živjelo nezavisno Kosovo. To će, dakle, biti rješenje koje zahtijeva bolne kompromise s obje strane i koje će biti napadano sa svih strana. Realno je da s prijedlogom za Kosovo izađemo u martu sljedeće godine - rekao je Vučić.

U intervjuu "Novostima" povodom 64. godišnjice lista, na pitanje ima li Srbija kapacitet da se izbori za podjelu pokrajine, Vučić je odgovorio da sve što bi u ovom trenutku predložio bilo protumačeno kao nametanje rješenja.

- Želim da čujem šta ljudi misle o tome. Mi u tom dijalogu nismo sami. Pitaju se i SAD, Rusija, Kina, EU. Pitaju se i Albanci - naveo je Vučić.

Povodom zahtjeva kosovskog premijera Ramuša Haradinaja (Ramush) da se u dijalog Beograda i Prištine uključe i SAD, predsjednik Srbije je rekao da je, što se tiče te zemlje, glavni posrednik EU.

- Bivše vlasti  s Tadićem i Jeremićem na čelu prihvatile su da se ova tema izmjesti iz UN. Iako poštujemo ulogu SAD, svaka promjena formata dijaloga zahtijevala bi odgovor i pristanak Srbije - kazao je Vučić.

Kada je riječ o najavljenoj nacionalnoj deklaraciji, predsjednik Srbije navodi da je oformljen tim uglednih profesora koji rade na tekstu i vjeruje da će sve biti gotovo do kraja godine.

Na konstataciju da dio tzv. građanske javnosti taj tekst stigmatizuje kao novi manifest "velike Srbije", Vučić kaže:

"Možda se svi ti plaše mogućnosti da Srbi dobiju mozak i počnu da razmišljaju o sebi i svojoj budućnosti. Po njima, Srbi ne da nemaju pravo da promišljaju svoju prošlot, već ne smiju da razmišljaju ni o budućnosti".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.