REGION

Vučić: Srbiju niko neće moći nekažnjeno da napadne

Srna

20.10.2017

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Batajnici da je Srbija oslobođena, nezavisna i suverena zemlja i da niko neće moći nekažnjeno da je napadne.

Obraćajući se na završetku prikaza operativih sposobnosti Vojske Srbije "Sloboda 2017", povodom 73 godine od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu, Vučić je poručio da će otadžbina i život svakog čovjeka u Srbiji biti odbranjeni.

On je naglasio da će zato biti nastavljeno ulaganje u svakog čovjeka, izgradnju puteva, otvaranje fabrika, stvaranje radnih mjesta i da se napravi višak koji će omogućiti da se taj život bolje zaštiti.

- Nikakvih drugih namjera nemamo, jer previše smo života izgubili da ne bismo cijenili i živote svih drugih. Hoćemo modernu, jaku i razvijenu državu, koja će svima biti garant mira i stabilnosti, pouzdan partner i iskren prijatelj - rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija, investirajući u život u svojoj zemlji, investira i u život na cijelom Balkanu, jer želi povezivanje, rad, razmjenjivanje robe, ljudi i kapitala.

Vučić je poručio da Srbija teži dugoročnom historijskom dogovoru sa Albancima, hoće komšijski život i prijateljstvo sa Bošnjacima, veću povezanost sa Crnom Gorom, dobre odnose sa Hrvatskom, ali da svima mora biti jasno da se ne plaši da pregovara i da niko ne misli da pregovara zato što se plaši.

- Danas, pred ovom vojskom koja je svakog dana bolje opremljena, snažnija i obučenija i koja će biti sve bolje plaćena, mislim da je poruka jasna više nego ikada - mi smo oslobođena, nezavisna i suverena zemlja, koja hoće da se bavi sobom, da napreduje, uči, radi, raste i razvija se - istakao je Vučić.

On je zahvalio pripadnicima Vojske Srbije što su u prethodne dvije decenije izdržali brojna poniženja i poručio im da su bolja vremena stigla i da će živjeti bolje, a njihova djeca imati budućnost.

- Ova zemlja ovdje je naše dvorište koje smo oslobodili svojom krvlju, čak i kada smo je oslobađali za druge. Nećemo ulaziti u tuđe i bit ćemo otvoreni još više za svakoga ko dođe kao prijatelj. Jedino što tražimo je da niko ne pomisli da smo manje vrijedni i da može da nam uzme ono što najviše cijenimo, a to je naša sloboda. Neka nas niko ne tjera da se stidimo naših ratova i slobode koju smo osvojili zato što smo je zaslužili svojom krvlju, a ne tuđom - rekao je Vučić.

On je poručio da će Srbija uvijek slaviti oslobođenje Beograda "sa svojim ruskim prijateljima, koji su zajedno sa drugim sovjetskim narodima, sa srpskim narodom i drugim jugoslovenskim narodima, ginuli za slobodu i prolivali krv".

Vučić je rekao da je danas veliki dan za Beograd i da mu se čini da ima nebeske pravde u tome što je Beograd oslobođen baš 20. oktobra 1944. godine, jer su tri godine ranije, od 15. do 21. oktobra nacistički okupatori pobili i strijeljali hiljade ljudi.

- Od te smrti i užasa oslobodili smo se 20. oktobra. Nadam se da smo se zauvijek oslobodili one vrste ludila koja smatra da je opravdano ubijati u ime rase, nacije ili ideologije koja je neke ljude smatrala manje vrijednim od drugih i to toliko manje da ne zaslužuju da žive. Cijela ta nakaradna filozofija više ne važi i nećemo na nju nikada da pristanemo - rekao je Vučić.

On je podsjetio na to da je, obrazlažući naređenje na osnovu kojeg su izvršeni oktobarski masakri 1941., u Srbiji feldmaršal Vilhelm Kajtel, prvi čovjek njemačke vrhovne komande, rekao: "Tamo na istoku život ionako ništa ne vrijedi".

- Toga smo se oslobodili i to pobjedili 20. oktobra. Da li su uspjeli drugi - ne znam i sasvim je moguće da ima još onih koji nas doživljavaju manje vrijednim, koji misle da ne važe za nas i njih ista pravila, koji smatraju da oni sami nešto mogu, a mi ne. Danas za nas cijela ta nakaradna filozofija više ne važi. Mi smo se 20. oktobra 1944. toga zauvijek oslobodili - poručio je Vučić.

On je ukazao na to da je Srbiji potrebna stabilnost, razvoj i rast, a da je mir osnovni uslov za to.

Vučić je poručio da "hoće jaku i razvijenu državu Srbiju koja će i svima drugima biti garant mira i stabilan i pouzdan partner".

Vučić je u govoru zahvalio predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i ruskom ministru Sergeju Šojguu za naoružanje koje su Srbiji "dali i predali" i koje je Srbija, kako je naveo, dobila "da zauvijek njime upravlja".

- Hvala vam što cijenite naš život i što ne mislite da je život naroda u Srbiji manje vrijedan. Hvala i evropskim prijateljima za podršku u razvoju naše zemlje, ali hvala najzaslužnijima što udišemo slobodan vazduh. Neka je vječna slava oslobodiocima Beograda, borcima Narodnooslobodilačke vojske, koji su oslobodili naš grad, Crvenoarmejcima koji su učestvovali u oslobađaju. Neka živi slobodna Srbija - poručio je Vučić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.