REGION

Ovako će izgledati spomenik Zoranu Đinđiću

Avaz.ba

21.10.2017

Žiri za izbor idejnog rješenja memorijalnog spomenika dr. Zoranu Đinđiću objavio je danas da je prvonagrađeni rad - "Strela", autora Mrđana Bajića i njegovog tima, koji su učestvovali na međunarodnom konkursu za spomenik, koji će se nalaziti na renoviranom Studentskom parku u Beogradu.

Spomenik će biti visine 6,20 metara, bijelo-srebrne boje u obliku strijele, a plan je da privremeno bude postavljen 12. marta naredne godine na Studentskom trgu u Beogradu.

Žiri su činili vajar Mirsad Begić iz Ljubljane, akademik, slikar Dušan Otašević, arhitekta Boris Podreka, akademik i slikar Vlada Veličković i Milutin Folić, glavni gradski urbanista.

Gradski urbanista Milutin Folić rekao je da, paralelno sa izradom skulpture, koja će uslijediti nakon današnjeg proglašenja prve nagrade, Grad će urediti Studentski trg.


-Prvo će, kaže, biti izmještena okretnica trolejbusa na Trg Republike, a zatim će navodi biti izgrađena podzemna garaža ispod Studentskog trga na dva nivoa sa 700 parking mjesta. Kada se izgradi garaža, ići će se na uređenje trga koje je osmislio Boris Podreka, jedan od najboljih svetskih arhitekata - rekao je Folić i naveo da će radovi trajati dve godine.

-Skulptura, memorijal dr. Zoranu Đinđiću moći će da bude postavljena privremeno na "ostrvu" na Studentskom trgu, do početka izgradnje garaže, jer će se tada zatvoriti cijeli prostor zbog radova. Nakon završetka, spomenik bi trebalo i stalno da se nastani u tom prostoru - pojasnio je Folić. 

-Ideja je da se 12. marta naredne godine postavi skulptura privremeno, nakon toga će se nakon uređenja trga i stalno postaviti skulptura - rekao je Folić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.