REGION

Bivši igrač Crvene zvezde optužen za pranje novca

Piše: Kurir/Avaz.ba

21.10.2017

Tužilaštvo za organizirani kriminal u Beogradu podiglo je optužnicu protiv bivšeg fudbalera Crvene zvezde Zorana Njeguša zbog pranja para! 

Optužnicom su, kako je potvrđeno za Kurir, obuhvaćene još četiri osobe.


Akcija "Skener"

- Istraga protiv Zorana Njeguša i još četiri osobe je završena i nakon toga je 11. septembra podignuta optužnica zbog postojanja opravdane sumnje da su izvršili krivično djelo pranja novca. Optužnicu još nije potvrdilo Posebno odjeljenje Višeg suda u Beogradu s obzirom na to da je u toku odlučivanje pred sudom povodom dostavljenih odgovora okrivljenih i branilaca - saopćeno je iz Specijalnog tužilaštva Srbije.

Podsjetimo, Zoran Njeguš bio je uhapšen u policijskoj akciji „Skener“ 18. marta 2016. zbog sumnje da je novcem Vitomira Bajića, koji je bio označen kao pripadnik grupe Darka Šarića, kupovao nekretnine na Zlatiboru. U pritvoru je proveo desetak dana.

 Lisice na ruke tada su stavljene i Bajićevoj udovici Draginji, privatniku Nemanji Obradoviću, Nebojši Đokiću, kao i auto-prevozniku iz Užica Radetu Stakiću, dok je krivičnom prijavom bio obuhvaćen i državljanin Republike Srpske Željko Papić. Stakić je priznao krivicu i sklopio sporazum na osnovu kog je osuđen na godinu dana zatvora.  

Tužilaštvo ih tereti da su na svoja imena prebacivali Bajićevu imovinu, kako u periodu dok je bio živ tako i nakon njegove smrti u italijanskom zatvoru, u kom je bio zbog optužbi da je švercovao kokain. Imovina je prebacivana da bi se prikrilo da je Bajić pravi vlasnik nekretnina vrijednih više od dva miliona eura.

Vratio novac

- Poznati fudbaler tvrdio je da je novac zaradio igranjem fudbala. Tvrdio je i da je Bajiću namjeravao da proda svoja dva lokala na Zlatiboru i da mu je za to isplaćen samo dio dogovorenog iznosa, zbog čega nije došlo do prijenosa i ovjere ugovora. Novac koji je već uzeo, kako je rekao, vratio je udovici - podsjeća izvor Kurira.

Tužilaštvo je poslije hapšenja Njeguša saopćilo da je sporno vlasništvo nad pet lokala i jednim objektom na Zlatiboru, kao i nad stanom od 150 kvadrata na Novom Beogradu, kao i udjelom u firmi „Parket planet“. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.