REGION

Stravičan prizor kod Valjeva: Pronađeno 20 uginulih gavranova, sumnja se da su otrovani

Avaz.ba

21.10.2017

Na lijevoj obali Kolubare kod Valjeva prilikom kontrole terena pronađeno je 20 svježih leševa uginulih gavranova, saopćilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Društvo napominje da se prema nezvaničnim informacijama sumnja da su ptice otrovane.

Ribočuvar iz tog kraja Ognjen Krnetić, koji je zajedno sa kolegom lovočuvarem Željkom Damnjanovićem otkrio ovaj slučaj, rekao je da su najprije našli 13 uginulih ptica, a detaljnijom pretragom bliže okoline još dodatnih sedam gavranova. 

- Pored mrtvih ptica pronašli smo gomile ribljih iznutrica koje su gavranovi konzumirali, a koje su vjerovatno bile posute nekim otrovom. Ko zna koliko i šta bi se sve otrovalo da nismo naišli - rekao je Krnetić.

Odmah po pronalasku mrtvih ptica policajci PU Valjevo obavili su uviđaj i obaviještene su nadležne inspekcijske službe.

Procijenjena ekonomska šteta iznosi pola miliona dinara, a za počinioce je predviđena i kazna zatvora do tri godine, navodi se u saopćenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica. 

Društvo, također, podsjeća da je prošle sedmice donijeta prva presuda za trovanje strogo zaštićenih vrsta ptica, tako što je odlukom Osnovnog javnog tužilaštva iz Kikinde, mještaninu Crne Bare kod Novog Kneževca, koji je koristio nedozvoljeni pesticid karbofuran, naloženo da plati kaznu za trovanje pet ždralova.

Prema nedavno objavljenom izvještaju Društva, od 2000. godine do danas zabiljeleženo je 169 slučajeva trovanja divljih ptica u kojima je stradalo 733 jedinke. Samo tokom 2016. godine smrtno je stradalo preko 100 ptica zbog raznih otrova, a među njima su brojne strogo zaštićene i ugrožene ptičije vrste, napominje se u saopćenju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.