REGION

Ogorčeni otac poginulog mladića: Nude mi pare da šutim, ali moj mrtav sin nije na prodaju!

Avaz.ba

22.10.2017

Milovan Milivojević, otac mladića koji je u julu ove godine nastradao u eksploziji u vojnoj fabrici u Lučanima, optužio je nadležne da prikrivaju okolnosti pod kojima se dogodila nesreća u kojoj su izgubljena dva života, piše Kurir.

Njegovu porodicu tek nakon 88 dana od tragedije primilo je rukovodstvo fabrike „Milan Blagojević“, ali umjesto da dobiju izvještaj o tome kako je do nesreće došlo i ko je odgovoran, kako kaže, ponuđena mu je nagodba u zamjenu za prikrivanje niza propusta zbog kojih je do sada stradalo nekoliko desetina ljudi.

Pare i stanovi im ne trebaju 

Milivojević kaže da je u Lučanima postala praksa da kada neko nastrada na radnom mjestu, njegovoj porodici se daju stanovi, radna mjesta ili novac u zamjenu za odustajanje od krivičnog gonjenja. 

- Moj mrtav sin Milomir nije na prodaju, nama novac i stanovi nisu potrebni, mi samo tražimo da se utvrde okolnosti pod kojima je došlo do nesreće, jer već sada iz vrha fabrike provjarvaju glasine koje bi mog mrtvog sina označile kao krivca. To je također dugogodišnja praksa, jer ako se krivica svali na stradale, tako je najlakše zatvoriti slučaj - priča očajni otac Milovan, koji 31 godinu radi u vojnoj fabrici u Lučanima.

On se dobro sjeća 14. jula, kada se dogodila nesreća. 

- Bio sam zajedno u smjeni sa sinom, njegov radni pogon je od mog udaljen oko 150 metara. Došao je kod mene nakratko i otišao da kolegama pomogne oko utovara buradi u kojima se nalazio barutni otpad, što inače nije bio njegov posao. Ubrzo je došlo do eksplozije - priča Milivojević.

On ističe da je barutni otpad eksplodirao zbog nepoštovanja brojnih procedura. 

- Umjesto da u buretu bude 30 kilograma otpada, burad su težila i po 70, u njima nije bilo antistatik vreća, a u magacinu, gdje je bilo propisano da otpada smije biti najviše 450 kilograma, u trenutku nesreće ga je bilo oko tonu i po. Također, taj otpad je mimo procedura predugo stajao u skladištu, a zna se da je tada vrlo nestabilan. Pritom, na buretu su bili metalni obruči koji mogu da varniče - objašnjava otac stradalog radnika, dodajući da u trenutku nesreće poslovođa, kao ni vođa smjene nisu bili na svom radnom mjestu.

Bbrojni incidenti


Milivojević ističe da u posljednjih 30 godina za brojne incidente kojih je bilo niko nije odgovarao.

- Razne komisije koje su tu dolazile radile su svoj posao, ali i pored očiglednih propusta nadležnih u fabrici, nikada niko nije smijenjen i nije odgovarao zbog smrti ljudi. Na sastanku s direktorom čuli smo da je od 1992. godine do danas stradalo 18 radnika, a zaposleni pričaju da je od početka rada fabrike do danas stradalo više od 30. Nemoguće da nikada niko nije bio kriv - rekao je Milivojević.

Advokat porodice Milivojević kaže da još nisu dobili nikakav izvještaj o nesreći. 

- Od rukovodstva dobili smo obećanje da će nam ga uručiti, a u zavisnosti od sadržine tog dokumenta mi ćemo znati šta dalje - rekao je Dejan Čukić, advokat porodice.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.