REGION

Arheolozi u Srbiji otkrili 11 izgubljenih gradova

( Kopaonik)

Avaz.ba

11.11.2017

Arheolozi su nastavili istraživanja u opštini Kuršumlija, u Srbiji, i do sada otkrili 11 izgubljenih gradova na obroncima Kopaonika i na Radan planini. Za pet gradova koji su otkriveni oko Lukovske banje do sada se nije znalo.

Mistični gradovi utvrđeni su na vrhovima planinskih vijenaca, oko Lukovske banje i, kako se pretpostavlja, imaju veze sa nekom djelatnošću na tom prostoru, najvjerovatnije sa rudarstvom.

Na pojedinim mjestima, u podnožjima utvrđenih gradova, arheolozi su pronašli ostatke naselja, koji ukazuju da se tu živjelo od prahistorije do srednjeg vijeka.

Arheološka otkrića u potpunosti mijenjaju dosadašnja saznanja o historiji tog kraja – današnja kuršumlijska sela i čitava okolina, bila su daleko naseljenija, ali i mnogo bogatija, a kroz taj kraj vodile su veoma značajne saobraćajnice.

Arheolozi su evidentirali oko 140 lokaliteta iz različitih vremenskih epoha.

Ova istraživanja su prva, poslije više od sto godina, od kada je kuršumlijski kraj obišao poznati putopisac Feliks Kanic i jedini ostavio zapise o pojedinim lokalitetima, prenose srbijanski mediji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.