REGION

Vrh SNS-a traži vanredne parlamentarne izbore

Novosti.rs

13.11.2017

Neki od ključnih ljudi Srpske napredne stranke (SNS) založit će se, na sjednicama Predsjedništva i Glavnog odbora zakazanim za subotu, za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora zajedno sa glasanjem za beogradsku skupštinu, saznaju "Novosti".

Najglasniji zagovornici novog izlaska na birališta, kako navode izvori, su članovi Predsjedništva naprednjaka Zorana Mihajlović i Nebojša Stefanović.

Među glavnim razlozima koje bi oni mogli da iznesu na stranačkim sjednicama u korist raspuštanja parlamenta, jeste zaoštrena situacija, često na ivici incidenta, u klupama Narodne skupštine.

Mihajlović smatra da opozicione partije provociraju izbore i da im zato treba "izaći ususret".

U vrhu naprednjaka vjeruju da politički scenu treba "pročistiti" i misle da su mnoge opozicione stranke u potpunosti izgubile povjerenje građana te smatraju da su izbori prilika da se to pokaže.

Jedan od argumenata koji će se "vagati" u subotu jeste i to da li su parlamentarni izbori potrebni da bi mobilizirali birače i "povukli" rezultat u Beogradu.

Predsjednik SNS-a Aleksandar Vučić, međutim, nedavno je rekao da on misli da nije dobar trenutak za parlamentarne izbore, ali da će odluku donijeti stranka.

Naveo je, ipak, i da bi dobra strana vanrednog glasanja bilo to što bi vlast tako dobila mirne četiri godine tokom kojih ne bi bilo nijednih značajnih izbora, a Srbija bi mogla da završi važne obaveze na putu ka Evropskoj uniji.

Izborima se protive i koalicioni partneri naprednjaka, prije svega SPS, ali i manje stranke koje su u parlament ušle na listi SNS-a, poput SPO-a.

Beogradski izbori trebali bi biti održani u februaru ili u martu naredne godine. Špekulisalo se i da bi, u slučaju spajanja s vanrednim izborima, moglo da se glasa već idućeg mjeseca, ali zbog rokova propisanih zakonom, to je sada praktično nemoguće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.