REGION

Zoran u zatvoru šuti kao zaliven: Jelenu ne spominje!

Avaz.ba

15.11.2017

Zoran Marjanović, kome je u petak po drugi put produžen pritvor zbog sumnje da je 2. aprila 2016. godine na nasipu Crvenka u Borči ubio suprugu Jelenu Marjanović, u ćeliji uopće ne spominje pokojnu suprugu, niti pali svijeće za spokoj njene duše.

Prema riječima izvora, Marjanović sa svojim cimerima razgovara o raznim temama, ali do sada nijednom nije čak ni načeo priču o Jeleni.

- To je vrlo čudno, jer je on prije hapšenja, koje se desilo 15. septembra, konstantno pričao o Jeci. U medijima je isticao da živi za dan kada će ubica biti pronađen. Novinski stupci bili su puni njegovih izjava o ubijenoj ženi, a često je gostovao i u TV emisijama, u kojima je pričao o njihovom odnosu i kobnom danu - kaže sagovornik za Alo i dodaje da Zoran za ova dva mjeseca, koliko je u Centralnom zatvoru, nije spomenuo suprugu ni u pozitivnom, ni u negativnom kontekstu.

- Također, čudno je i to što je Zoran uvijek isticao da je vjernik i da redovno posjećuje crkvu i Jelenin grob, te da stalno pali svijeće za nju i moli se. Međutim, iako u zatvoru ima mogućnost da subotom prisustvuje liturgiji u zatvorskoj kapeli i da upali svijeću, on to do sada nije učinio. Svi se pitaju da li je on u međuvremenu izgubio vjeru u Boga ili se iza toga krije nešto drugo - kaže izvor.

Profesor dr. Radomir Čolaković, psiholog, objašnjava da to što Zoran ne spominje više Jelenu može da bude u skladu sa poznatim fenomenom u psihologiji, ali može biti i jedan vid taktike. 

- Postoji fenomen da osobe koje se nalaze u situaciji u kakvoj je Zoran, na neki način potiskuju stvari iz realnog života tako da sebe dovedu u situaciju da se ponašaju kao da ih to ne dotiče. To nije neobično ponašanje, poznato je kao model potiskivanja - osoba je hladna i ponaša se po pricipu "nisam ja", tako da vremenom počinje da vjeruje da je to zaista tako. Ako je on to za šta je optužen zaista i uradio, onda je moguće i da potiskivanjem pokušava da se brani - kaže Čolaković i dodaje:

- S druge strane, to može da bude i dio taktike. Šutnja je zlato, po narodnoj umotvorini. Kada se čovjek izjašnjava šutnjom, lakše drži jezik pod kontrolom, jer kada priča, uvijek postoji rizik da nešto izleti iz nesvjesnog dijela psihe, što ne ide u korist osobi, koja se i na taj način otkriva. U ovom slučaju neki detalji vezani za zločin ili neka saznanja o njemu.

Sagovornik ističe da je sada sve na forenzičkim psiholozima i vještacima, koji bi trebalo da procijene Zoranovu uračunljivost.

Milan Kostić, forenzički psiholog i sudski vještak, smatra da Marjanović na ovaj način pokazuje preokupiranost svojom situacijom.

- Rekao bih da ovo ne izlazi iz uobičajenog ponašanja pritvorenika u istražnom postupku. Njega sada jednostavno ništa drugo ne dotiče, on razmišlja o sebi i o tome šta će biti s njim, pa je u tom smislu sve drugo ostavio po strani - ističe Kostić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.