REGION

Otelilo se tele sa dvije glave

Avaz.ba

19.11.2017

U selu Visoka, kod Kuršumlije, u domaćinstvu Milosava Perovića, krava je otelila tele sa dvije glave, prenose mediji u Srbiji.

Tele je živjelo sat vremena, a Perovići su još uvijek u šoku zbog nesvakidašnje prinove.

Perović je kazao da je njegova krava simentalske rase sinoć počela da se teli i da je odmah primijetio da nešto nije u redu, pa je u pomoć pozvao vetrinare iz Kuršumlije.

-Kada je veterinar otelio kravu i iznio tele, na njegovom tijelu su stajale dvije glave, iste veličine, sa ušima i očima. Spustio ga je na slamu pored krave. Obje glave su gledale i jezicima počele da oblizuju sluz na njuškama i nozdrvama. Obuzeo me je neopisiv strah, koji me i dalje ne pušta. Poslije sat vremena tele je uginulo - kaže Perović.

Kako je istakao, nikada nije pozvao veterinara prilikom teljenja krava i da je to uvijek uspješno sam radio.

-Ili su se krave same telile, zdrave i prave, nikada im nije bila potrebna intervencija. I ova krava se više puta telila sama. Parila se prirodnim putem, sa bikom iste rase. Šta se ovo desilo, ja nemam objašnjenje, zatečen sam i veoma uplašen - rekao je Perović.

Veterinar Goran Sudimac, koji je otelio Perovićevu kravu, iz veterinarske stanice u Kuršumliji, kaže da je ovo prvi slučaj da se oteli dvoglavo tele, ali da se veoma često dešava rađanje mladunaca drugih domaćih životinja s različitim deformitetima.

-Na teritoriji opštine Kuršumlija je to naročito izraženo u proteklih deset godna. Rađaju se životinje sa svakakvim deformitetima. Skoro smo u jedniom selu otelili tele sa osam nogu, četiri zadnje i četiri prednje, zatim tele bez rebara i drugim deformitetima - rekao je Sudimac.

On smatra da do deformiteta teleta u domaćinstvu Perovića nije došlo genetskim putem.

-Moguće je da u spermografiji bude neki procenat deformiteta spermatozoida ili da jajna ćelija ne bude razvijena do kraja. Također, u razvoju embriona može doći do deformiteta i da to bude razlog da ovo tele ima dvije glave - kazao je Sudimac.

Zbog iznemoglosti i teškog teljenja, krava simentalka u domaćinstvu Perovića je pod nadozorom veterinara iz Kuršumlije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.