REGION

Češka donirala Srbiji milion eura za migrante

Tanjug

Avaz.ba

21.11.2017

Češka je Srbiji donirala milion eura za jačanje kapaciteta u oblasti azila i migracije, a Memorandum koji to omogućava, potpisali su danas Komesar za izbjeglice i migracije Vladimir Cucić i ambasadorica Češke Ivana Hlavsova.

- Ovo su nevjerovatno značajna finansijska sredstva koja dolaze od prijatelja - rekao je Cucić tokom današnjeg potpisivanja i dodao da je Češka prijatelj jer u svjoj donaciji ne postavlja uslove već im je cilj da unaprijede sistem u Srbiji.

Češka je u Višegradskoj grupi, koja ima različit pogled na problem migracija, "a ipak želi da pomogne i to treba višestruko cijeniti", istakao je komesar.

Srbija će, prema njegovim riječima, imati i prvu integracijsku kuću zahvaljujući Češkoj.

Kako je rekao, Srbija nije članica Evropske unije i nisu joj dostupni brojni fondovi, te je zato put u rješavanju problema migracija teži.

- Mi smo tek na putu da postanemo članica EU, ali smo na dobrom putu i ponašamo se odgovornije nego neke države članice - poručio je Cucić.

Češka ambasadorica Hlavsova je podsjetila da se Srbija od 2015. suočava sa problemom migracije te da Vlada Češke zbog toga već treći put pomaže Srbiji. 

Ove godine donirano je 27 miliona čeških kruna, odnosno jedan milion eura, a prošle, kako je rekla, oko 740.000 eura.

Drago mi je što su sredstva usmjerena na ostvarivanje rezultata, i što tih rezultata ima - poručila je ona. 

U Srbiji trenutno boravi oko 4.000 migranata u ukupno 18 centara.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.