REGION

Pravosnažna presuda Šešelju u prvom dijelu naredne godine

N1

7.12.2017

Haški sud očekuje da će pravosnažnu presudu lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju izreći "u prvom dijelu 2018. godine", rekao je pred Vijećem sigurnosti UN u Njujorku predsjednik tog suda Teodor Meron. 

Rasprava o žalbi tužilaštva na prvostepenu oslobađajuću presudu Šešelju, koju je u martu prošle godine izrekao Haški tribunal, bit će održana 13. decembra, naveo je Meron.

Žalbeni postupak protiv Karadžića se očekuje u drugom kvartalu 2018. godine.

Šešelj je prvostepenom presudom Tribunala bio oslobođen krivice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991. do 1993. godine.

Meron je najavio i da će pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću, kako očekuje, biti izrečena do kraja 2019. godine.

Rasprava o žalbama koje su odbrana i tužilaštvo uložili na prvostepenu presudu, kojom je Tribunal osudio Karadžića na 40 godina zatvora, bit će "u drugoj četvrtini 2018", rekao je sudija Meron.

Tribunal je u martu prošle godine proglasio Karadžića krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce 1992. do 1995. godine.

Meron je predsjednik sudskog Mehanizma, pravnog nasljednika Haškog tribunala, pred kojim se vode žalbeni postupci u predmetima protiv Šešelja i Karadžića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.