REGION

Zoran Marjanović ubio Jelenu šarafcigerom

Avaz.ba

10.12.2017

Zoran Marjanović, osumnjičen za ubistvo supruge Jelene Marjanović, u slobodno vrijeme bavio se duborezom ikona, novo je saznanje povodom istrage.

Kako “Alo!” saznaje, tužilaštvo razmatra mogućnost da ponovo naloži pretres kuće, radionice i pomoćnih prostorija porodice Marjanović u namjeri da nađe predmet pod imenom dleto kojim je sa devet udaraca ubijena nesretna žena.

- Obdukcija je pokazala da je Jelena Marjanović usmrćena metalnim predmetom koji najviše podsjeća na mali šrafciger. Međutim, usljed novog saznanja da se njen suprug u slobodno vrijeme bavio duborezom ikona policija će pokušati da nađe predmet s kojim je on to radio. Dleta po svom izgledu najviše odgovaraju malom šrafcigeru za kojim se doskoro tragalo - objašnjava sagovornik. 

- Od jednog zabadanja u glavu u mozak joj je utisnut djelić lobanje. Na tom mjestu mozak je bio razoren u vidu kanala dugog oko dva centimetra. Sve povrede zadobila je dok je potrbuške ležala na tlu, a, po svemu sudeći, napadač je bio iznad nje. Na to ukazuje raspored povreda na vrhu i zadnjem dijelu glave, koje su bile grupisane - rekao je tada izvor blizak istrazi.

Prema riječima našeg sagovornika, povrede na glavi Jelene Krsmanović nanijete su jedna za drugom, te se samim tim govore o ubistvu iz strasti.


- Povrede u nizu koje kratko traju govore o tome da se, u stvari, iskaljuje neki bijes - dodaje sagovornik.

I Zlatko Nikolić, kriminolog, takođe smatra da je ubistvo Jelene Krsmanović zločin iz strasti.

- Pečat koje nosi to ubistvo, kako je opisano, ukazuje na to da je takvo ubistvo, sa više od tri udarca, uglavnom izazvano velikom količinom mržnje i osjećajem ugroženosti onoga ko to djelo čini - tvrdi Nikolić.

To što se ubica nije zaustavio kada ju je usmrtio, već je nastavio da je udara, takođe objašnjava njegovu strukturu ličnosti.

- Sa devet udaraca ne ubija čopor nego pojedinac, a ubistvo iz strasti čini pojedinac, povrijeđeni, kako on sebe naziva, i sveti se na takav način da zadaje toliko udaraca - objasnio je Nikolić.

Podsjećanja radi, Apelacioni sud u Beogradu produžio je u petak za još tri mjeseca pritvor Zoranu Marjanoviću, osumnjičenom za svirepo ubistvo supruge Jelene 2. aprila 2016. na nasipu u Borči. Prema ovoj odluci, pritvor mu može trajati najduže do 10. marta 2018., rekla je portparolka suda Mirjana Piljić.

- Prema nalazu Apelacionog suda i dalje postoje razlozi za produženje pritvora, imajući u vidu da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio krivično djelo teškog ubistva, za koje je propisana kazna zatvora preko deset godina, a posebno s obzirom na način izvršenja djela i težinu nastupljene posljedice - napomenula je Piljićeva.


Apelacioni sud imao je u vidu da postoji osnovana sumnja da je Marjanović na svirep način lišio života svoju suprugu, tako što je prilikom izvršenja pokazao naročitu upornost i bezobzirnost.

- Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni neutvrđenim predmetom zadao više udaraca u glavu Jeleni Marjanović, nanijevši joj višestruke prijelome lobanje, nakon čega ju je potopio u kanal, usljed čega je ona preminula - navodi se u obrazloženju odluke Apelacionog suda.

Sve te okolonosti dovele su do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka, naveo je sud, ukazujući da je ubistvo Jelene Marjanović izazvalo veliku pažnju javnosti.

Protiv Marjanovića je u toku istraga u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu zbog krivičnog djela teškog ubistva za koje je zaprećena kazna od deset do 40 godina zatvora.

Ubistvo Jelene Marjanović medijski je najpraćeniji slučaj u Srbiji već godinu i po dana sa raznim verzijama o identitetu izvršioca, kao i načinima i mjestu izvršenja zločina.

Marjanović je uhapšen 15. septembra, nakon gotovo godinu i po dana od ubistva. On je i prije toga bio privođen, ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza.

Na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu negirao da je ubio suprugu i ponovio sve što je i ranije govorio na saslušanjima u policiji.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.