REGION

Zbog izjave o Srebrenici: Putin je obožavateljima iz Srbije zabio nož u leđa

Blic.rs

16.12.2017

Mediji u Srbiji pišu kako je ruski predsjednik Vladimir Putin svojim obožavateljima u Srbiju "zabio nož u leđa" kad je komentiravši situaciju u Ukrajini spomenuo Srebrenici. 

Podsjećamo, govoreći o Ukrajini, Putin je na godišnjoj konferenciji za medije rekao: 

"Tamo su zaista formirane jedinice milicije koje su spremne odbiti bilo kakve vojne akcije protiv Donbasa. Mi smatramo da to odgovara interesima ljudi koji žive na tom teritoriju, zato što će se tada tamo dogoditi pokolj gori od Srebrenice", kazao je Putin.

Ta je izjava zasmetala nacionalistički orijentiranim političarima u Srbiji koji su skloni Rusiji.

- Siguran sam da je Putin napravio paralelu kako se narod u Donbasu vojno organizirao kako bi se spriječio pokolj kakav se dogodio nad Srbima u Srebrenici i okolini Srebrenice koji nisu imali narodnu miliciju - ističe Boško Obradović, osnivač i zastupnik nacionalističke stranke Dveri.

Dragan Šormaz, poznati rusofil, kaže za "Blic" kako je ovo jedan od dokaza da "Rusiju, kao i svaku veliku silu, zanimaju vlastiti interesi".

- Nije mi se svidjelo to što je rekao. Mogao je navesti neki drugi primjer, a naveo je onaj koji je teret i bolna tačka i Srbiji i njenim građanima. Imao je primjer "u svom dvorištu", poput Staljina koji je "brisao" čitave gradove, ali i primjer iz Ukrajine, čiji su vojnici svojevremeno učestvovali u zločinima u Poljskoj. Ali, govorio je o Srebrenici jer je "međunarodni brand - kaže Šormaz.

Za razliku od njih dvojice, mišljenje o ovom Putinovom "ispadu" nisu imali dobro poznati rusofili na političkoj sceni u Srbiji, poput ministra odbrane Aleksandra Vulina te ministra bez portfelja Nenada Popovića, a bez riječi je bio i predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić, javlja Blic.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.