REGION

Vučić: Ubistvo Ivanovića za Srbiju je teroristički akt

Vučić: Zahtjev da organi Srbije učestvuju u istrazi

E. Ma.

16.1.2018

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je konferenciju za medije nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost koja je održana povodom ubistva Olivera Ivanovića jutros u Kosovskoj Mitrovici.

On je rekao da je ovo za Srbiju teroristički akt.

Vučić je naveo da je na sjednici dogovoreno da se uputi pismo organima Eulexa i Unmika sa zahtjevom da državni organi Srbije učestvuju u istrazi. Kako je rekao, uvjereni su da bi učešće organa Srbije značilo otkrivanje istine o ubistvu Ivanovića, a to je obećao i supruzi ubijenog lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda".

Naveo je da, ko god da je ubio Ivanovića, Srbin, Albanac ili stranac, da je to napad prije svega na porodicu Ivanović, ali i na srpski narod na Kosovu i na Srbiju u cjelini.  

- Zločinci ostavili tragove i zbog toga Srbija traži aktivno učešće i pronalaženje počinilaca. Obećali smo da njegovoj supruzi da ćemo pronaći ubicu Olivera Ivanovića - rekao je Vučić.

Ukazao je da je delegacija Srbije u Briselu napustila dijalog jer je veoma teško da se razgovara. 

- U drugom dijelu sjednice Vijeća bilo riječi o svakodnevnim prijetnjama ratom i ratnim sukobima na Kosovu i Metohiji - kazao je predsjednik Srbije.

Poručio je i da ne može da vjeruje kakve su optužbe uslijedile nakon jutrošnje tragedije. 

- Stavljali ste mi metu na čelo, a sada govorite da je neko kriv za ubistvo samo zato što je imao političkog protivnika. Je l to znači da niko ne smije da ima političkog protivnika? Pa je li to znači da ako sad umre majka Marijanu Rističeviću, bit će krivi oni koji su ga napadali? Suština je da se sve svali na pleća Srbiji da bi neko ostvario svoje političke ciljeve. To je najperfidnija i najpotuljenija propaganda, a protiv tih laži ćemo se boriti svakog dana. Mi od 2008. godine na tom prostoru nemamo efektivnu kontrolu, nemamo ni povjerenje u njihove organe, ali se nadamo da će obaviti svoj dio posla. Ako ne, mi ćemo ubice svakako otkriti. Ovo je toliko krupno da ne može proći neistraženo i bez pronalaženja krivca. Ne postoji savršen zločin, a ovaj je daleko od savršenog - naveo je Vučić.

Podsjetio je da je pravi gospodar Kosova Kadri Veselji govorio "da se Albanci neće zaustaviti do Niša". 

- Razumjeli te prijetnje, dobro smo ih shvatili, dobro smo shvatili šutnju onih koji su više puta trebali da reagiraju. A odgovor Veseljiju je da neće stići do Niša. Niš će ostati najljepši grad koji ćete moći da posjetite kao turisti i dobri građani koji žele da vide nešto lijepo - kazao je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.