REGION

Ukinuto rješenje o produženju pritvora Zoranu Marjanoviću

Avaz.ba

18.1.2018

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rješenje kojim je početkom decembra produžen za još tri mjeseca pritvor Zoranu Marjanoviću.

On je osumnjičen za ubistvo supruge Jelene 2. aprila 2016. godine, na nasipu u Borči, ali mu nije ukinut pritvor.

Ovom odlukom drugostepeno vijeće Apelacionog suda usvojio je žalbu Marjanovićevih branilaca, ukinuo prvostepeno rješenje tog suda i uputio predmet na ponovno odlučivanje, precizirala je porptarol suda Mirjana Piljić.

Ona je napomenula da Marjanović i dalje ostaje u pritvoru.

Prema njenim riječima, razlog za ukidanje ovog rješenja je izostanak za sada konkretnih razloga, činjenica i dokaza na kojima prvostepeno vijeće Apelacionog suda zasniva svoj zaključak o postojanju osnovane sumnje da je Marjanović izvršio krivično djelo za koje se tereti.

-Po nalaženju drugostepenog vijeća Apelacionog suda, vijeće tog suda koje je odlučivalo u prvom stepenu nije navelo razloge, odnosno činjenice i okolnosti koje ukazuju da je u ovom krivičnom predmetu sumnja, sa nivoa 'osnova sumnje' - koji su potrebni da bi se odredio pritvor, došla do višeg stepena - do 'osnovane sumnje" -- precizirala je Piljić.

Tačnije, u rješenju nije navedeno postojanje dovoljno kvalitetnih dokaza koji potvrđuju osnovanu sumnju kao nužnu pretpostavku za produženje pritvora.

Pri tome drugostepeno vijeće Apelacionog suda je imalo u vidu da je u pravnosnažnom rješenju Višeg suda u Beogradu, kojim je prema Marjanoviću (nakon hapšenja u septembru 2017. nakon hapšenja) određen pritvor navedeno da u konkretnom slučaju proizlazi najminimalniji stepen osnova sumnje da je Marjanović izvršio krivično djelo.

-Drugim riječima, za nastavak istražnog postupka traži se sumnja višeg stepena od osnova sumnje, dakle traži se osnovana sumnja da bi mogao da se produži pritvor - naglasio je Apelacioni sud u svojoj odluci.

Marjanoviću je 8. decembra bio produžen pritvor za još tri mjeseca, koji je prema toj odluci mogao da traje najduže do 10. marta.

Pritvor mu je tada produžen zbog težine krivičnog djela za koje se tereti, a za koje je propisana kazna zatvora preko 10 godina, posebno s obzirom na način izvršenja djela i težinu nastupjele posljedice.

U tom, sada ukinutom rešenju, sud je naveo da: "postoji osnovana sumnja da je okrivljeni neutvrđenim predmetom zadao više udaraca u glavu Jeleni Marjanović, nanijevši joj višetruke prelome lobanje, nakon čega ju je potopio u kanal, usljed čega je ona preminula".

Sve te okolonosti dovele su do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka, naveo je sud ukazujući da je ubistvo Jelene Marjanović izazvalo veliku pažnju javnosti, dodao je sud.

Protiv Marjanovića je u toku istraga u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu zbog krivičnog djela teško ubistvo za koje je zaprećena kazna od 10 do 40 godina zatvora.

Ubistvo Jelene Marjanović medijski je najpraćeniji slučaj u Srbiji već godinu i po dana sa raznim verzijama o identitetu izvršioca, kao i načinima i mjestu izvršenja zločina.

Marjanović je uhapšen 15. septembra, nakon gotovo godinu i po dana od ubistva.

On je i prije toga bio privođen ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza. Na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu negirao da je ubio suprugu i ponovio sve što je i ranije govorio na saslušanjima u policiji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.