REGION

Zoranu Marjanoviću potvrđen pritvor

Avaz.ba

19.1.2018

Prvostepeno vijeće Apelacionog suda u Beogradu produžilo je pritvor Zoranu Marjanoviću, optuženom za ubistvo Jelene Marjanović, “najduže do 10. marta”.

Kako navode, u toku krivičnog postupka protiv njega prikupljeni su novi dokazi.

Podsjećamo, Marjanović je osumnjičen za ubistvo supruge Jelene 2. aprila 2016. godine na nasipu u Borči. 

Protiv njega je u toku istraga pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu zbog krivičnog djela teško ubistvo za koje je predviđena kazna od 10 do 40 godina zatvora, prenosi B92.

Drugostepeno vijeće Apelacionog suda u četvrtak je ukinulo rješenje kojim je početkom decembra bio produžen za još tri mjeseca i naložilo ponovno odlučivanje. Marjanoviću je 8. decembra bio produžen pritvor za još tri mjeseca, koji je prema toj odluci mogao da traje najduže do 10. marta, a danasnjim rešenjem ta odluka je zapravo potvrđena u formi novog prvostepenog rješenja.  

Prema zaključku prvostepenog vijeća Apelacionog suda, od momenta kada je Marjanoviću određen pritvor prikupljeni su novi dokazi "koji jasno ukazuju na osnovanu sumnju da je okrivljeni izvršio krivično djelo teško ubistvo”.

Osim toga, kako navode, puštanjem Marjanovića da se brani sa slobode “javnost bi bila uznemirena u toj mjeri da bi mogla ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka".  

U zaključku Apelacionog suda ističe se i da se Marjanović prije hapšenja izjašnjavao o ubistvu supruge, a sa time bi, kako navode, mogao da nastavi ako se bude branio sa slobode, što bi takođe ugrozilo vođenje krivičnog postupka.

Ubistvo Jelene Marjanović medijski je najpraćeniji slučaj u Srbiji već godinu i po dana sa raznim verzijama o identitetu izvršioca, kao i načinima i mjestu izvršenja zločina.  

Marjanović je uhapšen 15. septembra, nakon gotovo godinu i po dana od ubistva.

On je i prije toga bio privođen, ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza.  

Na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu negirao da je ubio suprugu i ponovio sve što je i ranije govorio na saslušanjima u policiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.