REGION

Nevjerovatno: Svečano otvorili novu septičku jamu u Srbiji, izveli djecu da se smrzavaju i glume publiku

Avaz.ba

23.1.2018

Da inventivnost političara u namjeri sticanja poena nema granica svjedoči današnji događaj u leskovačkom selu Miroševac gdje je u tamošnjoj osnovnoj školi "Slavko Zlatanović" svečano otvorena septička jama, piše Telegraf.rs. 

Izbetoniranu rupu "u rad su pustili" Bojan Tojaga šef odjeljenja za društvene djelatnosti i lokalni razvoj leskovačke opštine i Bratislav Stanković, direktor škole u prisustvu novinara koji su pozvani na ovaj veliki događaj.

Tojaga se izvinio novinarima na zvaničnom pozivu na otvaranje septičke jame priznavši da je namjera bila da se "isprati završetak radova na kanalizacionoj mreži" u obrazovnoj ustanovi koja je godinama imala problem sa odvođenjem otpadnih voda.

- Cilj nam je bio da na ovaj način skrenemo pažnju na stanje u školama na našem području. Imamo 89 obrazovnih ustanova u selima sa velikim problemima, ova u Miroševcu je reprezent ali u izdvojenim odjeljenjima je još gore. Čak devet škola ima poljske toalete, nema stolarije a u nekim ustanovima u Leskovcu ugrađujemo grijače u oluke.

- Zbog toga smo ove godine izdvojili ukupno 620 miliona za obrazovanje, od toga za osnovno 208. Planiramo da od toga 42 miliona utrošimo na tekuće, projektno i investiciono održavanje – saopštio je Tojaga koji je najavio da će do kraja godine na jedinoj školi u Miroševcu biti popravljen i krov koji prokišnjava.

Komentarišući "značaj" otvaranja nove septičke jame direktor škole Bratislav Stanković je istakao da se kanalizacija godinama izljevala poslije kiše po školskom dvorištu što će novom investicijom biti spriječeno.

- Sanitarna inspekcija nam je zabranila upotrebu sanitarnog čvora zbog problema sa septičkom jamom. Sada je to sanirano i toaleti će moći da se koriste – objasnio je Stanković.

Školu u Miroševcu pohađa 161 učenik u deset odjeljenja. Poziv za svečano otvaranje septičke jame koji je zasmijao Srbiju, novinarima je upućen sa maila Agencije za lokalni ekonomski razvoj. Ta Agencija, čiji je Tojaga bio direktor do imenovanja na novu funkciju, je ugašena.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.