REGION

Srbija: Učenici se drogiraju u školi i pred policijom pa se time hvale na društvenim mrežama

Avaz.ba

1.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Foto: Facebook

Tinejdžeri u Srbiji drogiraju se u školi nasred časa i pred policijom, a onda se slikaju i tim fotografijama se hvale na Instagram stranici "Droga Srbija". 

Na ovom profilu, koji prati više od 1.300 djece širom Srbije, mogu se vidjeti fotografije djevojčice koja puši marihuanu ispred policijskog vozila i tajno snimljene slike učenika koji motaju džoint na času dok nastavnici nekoliko metara dalje drže predavanje.

Da stvar bude još alarmantnija, djeca koja su se hvalila konzumiranjem droge nisu ni pokušala da sakriju svoja lica, već su se ponosila time što rade, a administratori tih profila nudili su i poklončiće najvjernijim članovima. Inače, ovaj profil je u toku jučerašnjeg dana naprasno ugašen, ali je otvoreno nekoliko novih, prenosi Informer.

Zanimljivo je da na ovom profilu ima veoma malo komentara, i gotovo isključivo su postavljane slike djece koja pripremaju ili konzumiraju drogu. Nekoliko djevojaka, koje su ipak ostavile svoje statuse, zamolile su da ostanu anonimne. Na nekim fotografijama stiče se utisak da cilj nije bilo konzumiranje narkotika, već namjera da se prkosi autoritetima, bilo da se radi o policiji ili nastavnicima u školi.

Zbog ovog slučaja, inače, pokrenuta je i policijska istraga, a reagiralo je i Ministarstvo prosvjete. Ministar Mladen Šarčević kaže da će prosvjetni organi hitno ispitati iz kojih škola potiču skandalozne fotografije i ko ih je napravio, navodi Informer.

- Ovo je zaista nezapamćen i skandalozan slučaj i istraga se mora sprovesti što prije! Naš cilj je da podignemo svijest o prevenciji i štetnosti svih psihoaktivnih supstanci i da naša djeca shvate koliko je to opasno. A ne da to konzumiraju, javno prikazuju, i još se hvale i prkose. Ovaj slučaj se što prije mora ispitati, moramo otkriti sve aktere, ali i škole u kojima se ovako nešto radilo. Naše ministarstvo će se uključiti u istragu i bit će pokrenuti svi potrebni postupci, a tražit ćemo i najstrože kazne za sve krivce - naglašava ministar Šarčević.

Psiholog Aleksandra Janković upozorava da su profili na društvenim mrežama na kojima se djeca javno hvale upotrebom droge, naročito po školama, posljednji apel nadležnima, ali i roditeljima da se ovakve stvari što prije spriječe i sankcioniraju.

- Slike narkotika, njihova javna ponuda, objavljivanje cijene, javno eksponiranje tinejdžera i provokacija službenih osoba koja se vidi na fotografijama su najstravičnija slika našeg društva, koju što prije moramo promijeniti. Nedopustivo je da jedan učenik srednje škole na času mota džoint i slika se sa tabletama, a pogotovo da sve to bez ikakvog problema objavljuje na društvenim mrežama. 

To spada u ozbiljan kriminal i hitno treba da se sprovede istraga, jer ja smatram ovo kapljicom koja je prelila čašu - ističe Janković.

Ona napominje da se do ovakvih situacija dolazi jer je djeci data prevelika sloboda, dobili su i previše povjerenja od strane roditelja, ali i zaštite. 

- Ne možete puštati dijete u školu bez bilo kakve provjere. To je pubertet, period kada su djeca željna dokazivanja. Zato mame i tate moraju više da vode računa šta njihova djeca rade van škole i u školi, da znaju s kim se druže, šta pišu na društvenim mrežama, da im provjeravaju telefone. A u tome podršku moraju da imaju i od prosvjetnih radnika, koji su također odgovorni za ovakvo ponašanje učenika na časovima, jer red i disciplina moraju da postoje - dodala je ona. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.