REGION

Mira Marković: Slobina najveća greška bilo je preveliko strpljenje prema usijanim glavama preko Drine

Fena/Avaz.ba

5.2.2018

Slobodan Milošević i Franjo Tuđman nisu imali tajne dogovore o ratu i podjelama Bosne i Hercegovine, tvrdi udovica bišeg predsjednika Srbije Mirjana Marković u intervjuu beogradskom "Kuriru" od ponedjeljka.

- Naravno da nisu. Bez obzira na sve političke i osobne razlike koje ih dijele, obojica su obrazovani i ozbiljni ljudi. Tako politiku i političke razgovore zamišljaju oni koji o njima (Miloševiću i Tuđmanu) razmjenjuju mišljenja u kafanama - rekla je Mirjana Marković za beogradski list "Kurir".

Ona kaže kako je taj "kafanski pogled na politiku prisutan u svim vremenima, i najburnijim".

Mirjana Mira Marković, udovica nekadašnjeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, već 15 godina živi u Rusiji, gdje je dobila azil.

U Srbiji joj se još sudi zbog navodnih zloupotreba pri dodjeli državnih stanova tokom 90-tih, i na Interpolovoj je potjernici, zbog čega 2006., navodno, nije mogla doći ni na sprovod svog supruga, koji je preminuo u pritvoru Haškog tribunala (ICTY), gdje mu se sudilo za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

U razgovoru za "Kurir" Marković kaže kako "najvećom greškom u politici" svog supruga drži njegovu popustljivost prema pojedinim vođama Srba zapadno od Drine.

- Strpljenje i tolerantnost prema nekim usijanim glavama u vodstvu preko Drine devedesetih godina, koji su i najbolju volju međunarodne zajednice, kada bi bila izražena, odbijali, vođeni iracionalnom zabludom o sigurnoj pobjedi, na koju su, međutim, računali oslanjajući se na njega (Miloševića) - rekla je Mira Marković za list "Kurir" koji njezinu ispovijest donosi u dva nastavka.

Pod naslovom "Ispovijest:Ko je i zbog čega ubio mog Slobodana", Mira Marković kaže da je Milošević bio protivnik kojeg nisu mogli pobijediti viteški već iz potaje te da je on uhapšen da bude osuđen, a ne ubijen. "...Ali kad su vidjeli da ga ne mogu osuditi, odlučili su ga ubiti", tvrdi udovica nekadašnjeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije.

Bivši predsjednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević preminuo je u pritvoru Haškog tribunala (ICTY) gdje mu se sudilo za ratne zločine u bivšoj Jugoslviji, a optužen je za zločine protiv čovječnosti te, među ostalim, i da je bio dio zločinačkog poduhvata za etničko čišćenje i genocid u BiH.

Poslije poraza na izborima i velikih prosvjeda 5. oktobra 2000. Milošević je svrgnut s vlasti, a ubrzo je javno priznao poraz protukandidatu Vojislavu Koštunici.

Milošević je uhapšen 1. aprila 2001. da bi ga tadašnja vlast na čelu s premijerom Zoranom Đinđićem izručila Den Haagu 28. juna iste godine.

Milošević se pred ICTY-em branio bez advokata, a preminuo je u pritvoru 11. marta 2006. od posljedica srčanog udara, ne dočekavši kraj dokaznog postupka i presudu. Sahranjen je 18. marta u dvorišu porodične kuće u Požarevcu.

Većina savremenika događaja o kojima govori Mirjana Marković ima potpuno drugačije mišljenje od njenog. Među njima se posebno ističe bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić.  PROČITAJTE NA OVOM LINKU


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.