REGION

Inicijativa mladih: Pandureviću nije mjesto na okruglim stolovima

Agencije/ Avaz.ba

7.2.2018

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) saopćila je danas da osuđenima za ratne zločine mjesto nije na okruglim stolovima, a zbog učešća Vinka Pandurevića, na okruglom stolu u okviru "unutrašnjeg dijaloga" o Kosovu.

Inače, Pandurević je osuđen na 13 godina zatvora zbog ratnih zločina u Srebrenici.

- Podsjećamo da je Pandurević, zbog načina prakticiranja 'obrane i bezbjednosti', pred Haškim tribunalom osuđen na 13 godina zatvora po osnovu komandne i individualne odgovornosti za ubistva, istrebljivanja i progone u i oko Srebrenice, u julu 1995. godine, što je pravno kvalificirano kao zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja - kaže se u saopćenju YIHR-a.

Inicijativa je pozvala šefa Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, Marka Đurića, da "hitno prestane sa ovakvom praksom" i da se "javno i nedvosmisleno ogradi od promocije ratnih zločinaca".

Inicijativa je navela da Pandurevićevo učešće na tom okruglom stolu potvrđuje praksu "potpunog ignoriranja suočavanja s prošlošću i ponižavanja svih žrtava ratova u Jugoslaviji".

Dalje se ukazuje da "institucije Srbije ponovo demonstriraju kontinuitet sa ratnohuškačkom politikom 1990-ih godina".

U saopćenju je navedeno da takvi slučajevi navode na zaključak da "učešće u ubistvima civila tokom srebreničkog genocida danas predstavlja kvalifikaciju za bavljenje sigurnosnim i spoljnopolitičkim pitanjima, i da još tom prilikom dobijete epitet 'stručnjaka'".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.