REGION

Teška svega 350 grama: U Srbiji rođena najmanja beba

( Ilustracija)

Avaz.ba

8.2.2018

U beogradskom porodilištu "Narodni front" prije tri sedmice rođena je beba od 350 grama, i ona je najmanje novorođenče koje je preživjelo u Srbiji, prenose srbijanski mediji.

Prema riječima načelnice porodilišta u GAK "Narodni front" prof. dr. Snežane Rakić, zdravstveno stanje djevojčice, rođene u 28. sedmici, je dobro.

Beba je zbog zastoja u rastu rođena sa samo 350 grama, prije određenog termina, navode mediji, dodajući da je uspjela da dostigne druge stepene razvoja i sustigne vršnjake veće kilaže.

- Zastoj u rastu je jako rijedak slučaj, i može da se javi zbog brojnih razloga, a najčešće su to hipertenzija, promjene na posteljici ili genetske anomalije. Kod ove bebe radi se o veoma teškom zastoju. Tako malene bebe obično bivaju ispod 20 sedmica - rekla je Rakić. 

Kako je objasnila, u 28. sedmici beba treba da bude teža od jednog kilograma. 

- Na svu sreću, kod beba koje imaju zastoj u rastu dolazi do ubrzanog sazrijevanja pluća i ostalih organa, te je zahvaljujući tome novorođenče došlo na svijet i sada je u relativno dobrom stanju - dodala je Rakić. 

Ona je istaknula da je beba premještena na Institut za neonatologiju. 

- Prema saznanjima naših ljekara, sve teče kako treba, beba diše, normalno jede. Zdravlje mame je također dobro i ona je otpuštena iz bolnice - istaknula je profesorica.

Ovo je najmanja beba rođena u Srbiji, a prije nje rekord je držao Vuk, koji se rodio u 24. sedmici sa samo 470 grama zbog greške ljekara, dodala je Rakić. Vuk sada ima pet godina, piše Kurir.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.