REGION

Delegacija Vlade Srbije danas u radnoj posjeti Mađarskoj

( Arhiv)

Agencije

9.2.2018

Srbijanska premijerka Ana Brnabić predvodi delegaciju Vlade Srbije tokom radne posjete Mađarskoj, gdje će biti održana četvrta po redu zajednička sjednica dviju vlada.

Na dnevnom redu će biti započeti projekti, regionalna saradnja i unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa Beograda i Budimpešte.

Kako je saopćeno iz Vlade Srbije, premijer Mađarske Viktor Orban, svečano će dočekati predsjednicu vlade Anu Brnabić, uz vojne počasti, na trgu Košut. Nakon sjednice bit će potpisano više sporazuma, a premijeri Brnabić i Orban obratit će se medijima.

Tokom radne posjete Mađarskoj, premijerka Brnabić sastat će se i sa predsjednikom Mađarske Janošom Aderom (Janos).

Zajedničko zasjedanje dviju vlada u Budimpešti ovoga puta bit će u novom političkom kontekstu jer dolazi samo dva dana nakon što je u Strazburu predstavljena Strategija Evropske unije o proširenju na zemlje zapadnog Balkana.

Inače, mađarski premijer Viktor Orban je u nedavnom razgovoru u Budimpešti sa predsjednikom Saveza vojvođanskih Mađara u Srbiji, Ištvanom Pastorom, potvrdio posvećenost njegove vlade proširenju EU na zapadni Balkan, rekavši da je to i prvorazredni interes vojvođanskih Mađara, prenosi B92.

Ovaj format političke saradnje Srbije i Mađarske ustanovljen je u Beogradu u julu 2014., zatim je Budimpešta bila domaćin 2015. da bi treći susret bio organiziran u novembru prošle godine u Nišu.

Takav oblik saradnje Srbija i Mađarska prakticiraju najčešće u odnosu na sličnu praksu u okruženju, a jedino Njemačka i Francuska dva puta godišnje, u proljeće i jesen, organiziraju zajedničke sjednice svojih vlada radi usklađivanja međudržavnih interesa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.