REGION

Mjesec od ubistva Ivanovića: Istraga bez rezultata

BETA

16.2.2018

Mjesec od ubistva lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija pravda" Olivera Ivanovića navršava se danas, a ubice i nalogodavci još nisu otkriveni.

Ivanovićeva glavna saradnica Ksenija Božović u izjavi za agenciju Beta izrazila je razočarenje tokom istrage i poručila da je potrebno da se u istragu uključe i Beograd i Priština, ako žele da rasvijetle ubistvo.

Božović je izrazila nezadovoljstvo što istraga nije došla do rezultata mjesec nakon ubistva.

- Dug period je prošao, nismo dobili ništa zvanično od nijedne institucije, čak ni opremu koju su nam uzeli u istrazi, a odgovor da je sve u inozemstvu - rekla je Božović i dodala da na pitanje gdje je oprema tačno, nije dobiven odgovor.

- Ostaje da čekamo, razočarani u tok istrage, i u svakodnevna prepucavanja Beograda i Prištine - kazala je Božović za agenciju Beta.

Advokat Nebojša Vlajić ocijenio je da je vrijeme da se nadležne institucije oglase i porodici i javnosti kažu čime istraga raspolaže.

- Vrijeme je da se kaže čime istraga raspolaže ako nemaju ništa konkretno neka to i kažu - rekao je Vlajić agenciji Beta i dodao da o istrazi može da se čuje samo od političara, ali ne i od nadležnih institucija.

Vlajić je rekao i da nema nikakvih podataka o toku istrage.

- Vrijeme je da nadležni nešto zvanično kažu - policija i tužilaštvo, a ne političari - rekao je Vlajić.

Ivanović je ubijen iz pištolja sa šest metaka u leđa 16. januara ispred sjedišta GI SDP čiji je bio lider. Beograd je odmah zatražio da se nadležni organi Srbije uključe u istragu, ali i da dobiju fotokopije dokumentacije istrage.

Kosovska policija je u prvim danima po ubistvu pregledala snimke videokamera sa sjedišta GI SDP, koje su snimile mjesto ubistva, ali i obavila razgovor s brojnim svjedocima. Policija je također utvrdila i ko je vlasnik zapaljenog vozila koje je pronađeno u Kosovskoj Mitrovici nakon ubistva i za koje se sumnjalo da je korišteno u izvršenju krivičnog djela.

Razmjene informacija između Beograda i Prištine nije bilo do početka februara, kada je kosovski ministar pravde Abeljard Tahiri rekao da je Kosovo Beogradu dostavilo dokumentaciju o toku istrage ubistva Ivanovića. Tahiri je rekao i da je Priština uputila organima u Srbiji četiri pisana zahtjeva, ali i da odgovori nisu stigli.

Dokumentacija dostavljena Beogradu sadrži obdukcioni nalaz i zapisnik s uviđaja, i proslijeđena je Tužilaštvu za organizirani kriminal.

Javni tužilac u Osnovnom tužilaštvu u Kosovskoj Mitrovici Šućri Sulja i predsjednik Osnovnog suda Nikola Kabašić u slučaju ubistva Olivera Ivanovića različito tumače šta se zapravo vidi na snimku sa sigurnosnih kamera, u vezi s načinom na koji su postupili policajci koji su bili pritvoreni. Mediji su Kabašićevu ostavku podnijetu jučer povezali s tim slučajem.

Prije pet dana, dvojica srpskih policajca privedena su u Kosovskoj Mitrovici zbog sumnje da nisu valjano zaštitili mjesto zločina. Sumnjičili su ih da su uzeli čahuru s lica mjesta i da je nisu predali zajedno sa drugim dokazima. Nakon isteka pritvora sud u Mitrovici ih je oslobodio. Kosovska policija je tada saopćila da su po nalogu Osnovnog suda u Mitrovici pretresene dvije lokacije u sjevernom dijelu grada i da je tom prilikom zaplijenjen pištolj marke "TT" i dva šaržera sa po devet metaka kalibra 7,62 milimetara.

Ranije glavni tužilac Osnovnog tužilaštva Šućri Sulja rekao je za Insajder da su oduzeti mobilni telefoni policajcima koji su osumnjičeni za manipuliranje dokazima na mjestu ubistva Olivera Ivanovića.

- Nismo utvrdili s kim su policajci razgovarali, ali su telefoni konfiskovani. Izvršit će se vještačenje i preduzet će se i druge mjere da bi konstatirali s kim su razgovarali u to vrijeme - dodao je Sulja.

Ministarstvo pravde Srbije proslijedilo je Prištini, preko Kancelarije EULEX-a u Beogradu, dokumenta Tužilaštva za organizirani kriminal. Dokumentacija je proslijeđena po osnovu dva zahtjeva za pravnu saradnju prištinskih organa u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića - saopćeno je iz ovog ministarstva. Dokumenti sadrže podatke i obavještenja koja se odnose na istragu ubistva Ivanovića, a koje je to tužilaštvo prikupilo u saradnji s nadležnim organima u Srbiji, u cilјu otkrivanja počinioca - dodaje se u saopćenju.

- Ministarstvo pravde izražava nadu da će prištinski organi pokazati spremnost za ažurnijom razmjenom informacija i saradnjom s nadležnim organima u Beogradu, uzimajući u obzir da je rasvjetlјavanje okolnosti pod kojima je Ivanović ubijen od velikog značaja za mir i stabilnost - kazala je ministrica pravde Nela Kuburović.



























































Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.