REGION

Preminula 30-godišnja Beograđanka, peta žrtva morbila

Blic.rs

20.2.2018

Beograđanka M. M. (30) peta je žrtva malih boginja u Srbiji. Ona je zbog teške upale pluća, koja se javila kao komplikacija ove zarazne bolesti, preminula na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije, saznaje "Blic".

Naime, djevojka je preminula prije četiri dana, kada je primljena zbog teške upale pluća koja joj se javila kao posljedica zaraze malim boginjama. 

Prema izvorima "Blica", nije bila vakcinisana, a prije nego što je dobila male boginje bila je u potpunosti zdrava.

Nekoliko dana ranije preminula je još jedna osoba, uzrasta 45 godina, od malih boginja, također na Infektivnoj klinici u Beogradu. Bоlеst је kod ove osobe lаbоrаtоriјski pоtvrđеnа. I ovaj pacijent preminuo je zbog teškog oblika zаpаljеnjа plućа.

To je bila četvrta žrtva malih boginja u Srbiji, od početka epidemije, novembra 2017. 

Porodilja iz Niša, stara 21 godinu, bila je treća žrtva ovog zaraznog oboljenja. Ona je bila primljena na liječenje s kliničkom slikom malih boginja, a preminula je na Infektivnoj klinici u Nišu od komplikacija. U Nišu je bila zabilježena još jedna žrtva, dvogodišnji dječak. U decembru, tridesetogodišnji mladić iz Beograda također je preminuo od upale pluća koja se javila kao komplikacija malih boginja. On je zvanično bio prva žrtva malih boginja u Srbiji.

Međutim, ono što zabrinjava jeste i to što je čak 725 osoba u Beogradu oboljelo od morbila u posljednja četiri mjeseca, zaključno s 9. februarom ove godine. Samo u petoj sedmici 2018. zarazilo se 150 ljudi ili duplo više nego sedmicu ranije, kada ih je bilo 76. 

Analizirajući dob oboljelih, vidi se da je epidemija morbila najviše pogodila djecu između prve i četvrte godine (209 zaraženih), kao i odrasle, starosti između 30 i 39 godina (167).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.