REGION

Novosti u Nišu: Škola kao zona bez mobilnih telefona

Blic.rs

22.2.2018

OŠ "Radoje Domanović" prva je škola u Nišu, a po svemu sudeći i u Srbiji, koja je uvela zonu bez mobilnih telefona u svojim prostorijama i dvorištu, unutar koje nije dozvoljeno korištenje ovih uređaja ni djeci ni nastavnicima. 

Direktorka Dušica Tričković objasnila je da je cilj bio smanjenje nasilja i poboljšanje komunikacije među djecom i nastavnicima, piše Blic.rs.

- Učenici su zbog prevelike upotrebe mobilnih telefona zaboravili da komuniciraju, da se druže, da riješe problem razgovorom i pomire se. Došlo je dotle da odmore provode pored rutera u hodniku, bez užine, kako bi poslali poruku preko interneta - objašnjava Tričković.

Ona dodaje da je inicijativa potekla od roditelja, te je na snazi od 1. septembra. Prvi rezultati su vidljivi - manje je internet nasilja i krađa telefona, a u školske hodnike se vratio žamor, žagor i smijeh djece, što je i bio cilj.

- Prijedlog je podnijela jedna revoltirana majka, a savjet roditelja se složio, pa je nastavničko vijeće donijelo odluku da se mobilni telefoni ne koriste u prostorijama škole, hodnicima i dvorištu. Mnogo đaka je bilo opomenuto, uzimane su knjižice da bi se smanjila ocjena iz vladanja, ali, srećom, nije bilo potrebe za time jer su opomene dale rezultate, objasnila je ona. Opomene su zaradili i nastavnici, koji smiju da koriste mobilne jedino u nastavničkoj kancelariji za komunikaciju sa roditeljima, a za sve ostale situacije svima je na raspolaganju šest fiksnih telefonskih linija.

OŠ “Radoje Domanović” je jedna od tri škole koje su ove godine dobile Svetosavsku nagradu, i jedina niška škola sa tim priznanjem.

Ova škola je prva u Srbiji uvela uniforme za nastavnike, koje su od jučer obavezne. Nastavnici su prenijeli da su djeca pozitivno reagovala i pitala kada će i oni da dobiju uniforme, a jedna nastavnica je dobila kompliment da liči na maturantkinju. Tričković kaže da su željeli da ličnim primjerom pokažu djeci kako se treba odijevati, kako bi sukcesivno uveli uniforme i za učenike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.