Bio je samotnjak, nije se družio ni sa kim, a u rodnom Vranju kažu da je bio genije

BEOGRAD Programer ubica

Bio je samotnjak, nije se družio ni sa kim, a u rodnom Vranju kažu da je bio genije

O Nebojši Stojilkoviću, ubici koji je pištoljem usmrtio bivšeg šefa i teško ranio jednog kolegu u softverskoj firmi u Ruzveltovoj ulici u Beogradu, malo ko od poznanika govori. Sve što znaju je da je bio samotnjak, asocijalan, da komšijama nije volio reći ni "dobar dan".

U Ulici vojvoda Savatija 3, u kojoj je živio programer ubica koji je danas preminuo, i dalje se vide tragovi krvi, prašina, i osjeća garež poslije eksplozije koju je, na još nerazjašnjen način, izazvao Nebojša Stojilković (30).

Nakon što je u firmi "Privredni savjetnik Informacione tehnologije" na licu mjesta ubio direktora Branka Kanjevca (52), a iz pištolja ranio kolegu Marka Filipovića, Stojilković se uputio u zgradu u kojoj je posljednjih mjeseci živio sam.  

Stigao je u stan na Zvezdari, u Ulici vojvode Savatija 3, i izazvao eksploziju, te pucao sebi u glavu.

Po jednoj verziji on je aktivirao bombu, po drugoj je pucao u plinsku bocu koja je eksplodirala, a zatim dovela i do požara u zgradi.

Većina komšija, međutim, tvrdi da je za Nebojšu, iako je živio u njihovoj zgradi, prvi put čula jučer preko medija.

- Predsjednik skupštine stanara jučer nam je rekao da se on u zgradu doselio prije pola godine i da je tu živio kao podstanar - kazao je jedan od komšija.

Niko od stanara višespratnice nije znao da kaže gotovo ništa o svom komšiji. 

- Živio je na drugom spratu, ništa drugo ne znamo o njemu. Ni da li ima porodicu ni čime se bavi. Rijetko smo ga viđali, nije se družio ni sa kim iz komšiluka - pričaju stanari iz Vojvode Savatija.

Ni njegove bivše kolege na mjestu nesreće nisu mogle reći ništa više.

- Ne želimo komentirati - kratak je bio njihov odgovor.

U zgradi u Vojvode Savatija 3 na Zvezdari žive mahom mlađi ljudi, dosta je i studenata, koji, kako sami kažu, ne održavaju neke značajnije komšijske veze.

- Živimo sprat iznad stana u kojem se dogodila eksplozija, ali tog mladića nismo poznavali. Srećom, zbog tog ludog čina niko drugi nije povrijeđen - ispričala je kratko jedna od komšinica.

Zbog svega što se desilo prethodnog dana, većina njih danas nije željela ni da otvara vrata i odgovara na pitanja novinara.

- Iskreno, ne znamo ko je muškarac koji je pokušao da se raznese u eksploziji - rekli su reporterima "Blica" i u obližnjoj radnji, uz napomenu da su ga prvi put vidjeli na slikama u novinama i na društvenim mrežama.

Rodom iz Vranja

Stojilković je rodom iz Vranja. Roditelji su mu zaposleni u inostranstvu, pa je on živio sam u stanu u Beogradu. Nije imao djevojku ni mnogo prijatelja.

Komšije iz Vranja, za Nebojšu, pak, pričaju drugačije. Kažu da je bio "izuzetno dijete" i da je, otkad je otišao na studije, slabo dolazio u Vranje.

- Nebojša je oduvijek bio izuzetan đak, genije pravi. Njegova majka Fidanka znala je da nam kaže kako nije bilo ispita da je pao, kao i da je dobivao samo desetke u indeks. Njegova starija sestra Jelena također je bila izuzetna učenica. Uvijek su se javljali kad prođu ulicom, ali smo slabo pričali. Nebojša se nije nešto mnogo družio s ostalom djecom, već je bio veoma vezan za sestru - kaže jedna od komšinica.

U roditeljskoj kući Nebojše Stojilkovića živi samo njegova baka, a u kućici pored nje baka i djed. 

Sve troje su srčani bolesnici i još uvijek ne znaju šta je njihov unuk učinio.

- Nebojšini roditelji Novica i Fidanka rade u Sloveniji, dok je sestra zaposlena na nekom od beogradskih fakulteta. Majka im je radila u "Jumku", a za oca nisam siguran je li radio u ovoj firmi. Uglavnom, bio je radnik. Iz Slovenije su dolazili da obiđu svoje roditelje, ovdje provodili odmor, išli na more i u povratu opet svraćali do kuće ovdje u Rudini - navodi jedan od komšija.

Ubio direktora, ranio kolegu, pa digao ruku na sebe 

Prema jednoj verziji, Stojilković je dobio otkaz prije nekoliko dana u firmi "Privredni savjetnik za informacione tehnologije", koja se bavi izradom softvera, te je izrevoltiran došao u prostorije gdje je nekada radio.

Dok je Stojilković uspio usmrtiti bivšeg šefa Branka Kanjevca, i teško raniti kolegu Marka Filipovića, treći zaposleni koji se zatekao na datom mjestu, Igor Radenković, izbjegao je metak iskočivši kroz prozor.

Prema nezvaničnim informacijama, ubica nije posjedovao legalno kupljen i prijavljen pištolj. Vjeruje se da je oružje kupio na crnom tržištu ili ga je naslijedio, ali dozvolu za njegovo nošenje i držanje - nije imao. Stojilković je danas u Urgentnom centru podlegao stravičnim povredama koje je zadobio kada je pucao sebi u glavu, te od požara i eksplozije koju je namjerno izazvao.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH