BALKAN

Ves Mičel se sastao s Aleksandrom Vučićem

Blic.rs

14.3.2018

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas prije podne s pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Euroaziju Vesom Mičelom (Wess Mitchel).

Poslije sastanka, koji je počeo u 10 sati, planirane su izjave za medije.

Mičel se prije toga sastao s premijerkom Srbije Anom Brnabić, a jučer s ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem.

- Srbija je okosnica stabilnosti na Balkanu – to je prva poruka koju je srbijanskim zvaničnicima prenio Mičel po dolasku u Beograd.

Ves Mičel je u razgovoru s Dačićem prenio poruku Vašingtona, kako podržava evropski put Srbije, kao i napredak u briselskom dijalogu. U 10 sati pomoćnik državnog sekretara SAD imat će sastanak s predsjednikom Aleksandrom Vučićem, na kome će, prema najavama Stejt departmenta, potvrditi snažne veze dvije države, a neke od tema o kojima će razgovarati su reforme u procesu eurointegracija i odnos Beograda i Prištine.

Iako se danima u medijima špekuliralo da Mičel u Beograd donosi tzv. kosovski paket – plan u četiri tačke za rješenje problema Kosova i Metohije, on je to demantirao u Prištini, u kojoj je započeo prvu turneju po Balkanu otkad je stupio na dužnost.

Analitičari smatraju da ova posjeta neće donijeti konkretna rješenja, već samo predstavlja pravac u kome će se kretati politika SAD na Balkanu.

Ministar Dačić je sinoć gostu uručio reprint izjave američkog predsjednika iz Prvog svjetskog rata Vudroa Vilsona (Woodrow Wilson ) o Kosovu pod naslovom "Slavimo Kosovo kao Dan časti".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.