VERBALNI SUKOB

Simo Spasić vrijeđao ''Žene u crnom'' tokom obilježavanja početka opsade Sarajeva u Beogradu

B92

6.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U centru Beograda održan je skup ''Žena u crnom'', koje su na taj način obilježile 26 godina od početka rata u Bosni i Hercegovini, piše B92.

Istovremeno i na istom mjestu u Knez Mihailovoj ulici predsjednik je Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih Simo Spasić ukazao na zločine nad Srbima u okolini Srebrenice 1992. godine.

Primjetan je bio veći broj policajaca i dok su ''Žene u crnom'' držale transparente s imenima više mjesta u BiH, Spasić je megafonom slao svoje poruke upućene javnosti, ali i aktivistkinjama te NVO.

Staša Zajević iz organizacije ''Žene u crnom'' rekla je da je prije 26 godina počela najduža opsada jednog grada poslije Drugog svjetskog rata, da je Vojska Republike Srpske počinila "faštističke" zločine, da istupanje poput današnjeg Spasićevog predstavlja ponižavanje žrtava, a da država podrškom predsjedniku RS Miloradu Dodiku "destabilizira Bosnu".

Spasić je ''Žene u crnom'' prethodno nazvao "ratnim i poslijeratnim profiterkama", dodao da im je crna boja koju nose "samo garderoba", jer njima, kako je rekao, niko nigdje nije poginuo, ali i da bi trebalo da ih bude sramota da na Veliki petak drže takve skupove.

Spasić, koji je koristeći megafon rekao i da ''Žene u crnom'' "žive od tragedije Srba", tvrdi da je i njegov performans uredno i na vrijeme prijavljen policiji i odobren.

Predstavnica "Žena u crnom" Staša Zajović rekla je novinarima da je "opasno" što aktuelni režim daje dozvolu i "ovakvim grupacijama" da na istom mjestu u isto vrijeme imaju skup.

Ona je istakla da "Žene u crnom" imaju pijetet prema svim žrtvama i da način na koji se vrši opstrukcija njihovog skupa predstavlja ponižavanje žrtava.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.