ĐAKOVICA

Opasna pravila: Otac ne da nasljedstvo sinu jer nema muške djece

Kurir.rs

16.4.2018

U selu pored Đakovice otac je odlučio da sinu ne ostavi nasljedstvo zbog toga što nema muškog potomka, a ima kćerke, prenosi portal GazetaExpress.

Glava porodice Gjergj Biblekaj je uskratio pravo nasljedstva sinu Jetonu, što je dovelo do svađe, pa čak i pokušaja ubistva. Podjela imovine još predstavlja problem. U selu Orize kod Đakovice tri brata imaju imovinski sukob. Kanun priznaje kao nasljednika samo sina, a ne kćerku. Da otac nema sinove, on ne bi mogao u nasljedstvo da ostavi imovinu svojim kćerkama, ni zemlju, ni stoku, ni kuću. Ova regulativa Kanuna Leka Dukađinija se skrupulozno poštuje od porodice u selu Orize kod Đakovice.

Jednom od sinova porodice Biblekaj je uskraćeno pravo nasljedstva samo zato što ima kćerke, a nema sinove. Gjergj Biblekaj je odlučio da sinu Jetonu ne ostavi ništa u nasljedstvo. Kao razlog, Gjergj kaže da Jetonove kćerke ne ispunjavaju uvjet nasljedstva. Nakon što je čuo opravdanja braće, Biblekaj se obratio pravosudnim organima, da bi dobio mišljenje je li uredu da on traži nasljedstvo. Građanska tužba je bila neopravdana kada je podignuta protiv braće Jetona. Braća Biblekaj su se toliko naljutila da su, prema riječima Jetona, pokušala da ga ubiju. Snimci sigurnosnih kamera iz kuće Jetona prikazuju kako braća skidaju ogradu.

Televizija T7 pokušala je razgovarati sa Antonom Biblekajem, ali je on pretećim glasom rekao da odbija govoriti. Nije čak dozvolio drugim članovima porodice da pričaju ispred kamere T7 televizije.

Slučaj porodice Biblekaj je već poznat u Osnovnom sudu u Đakovici. Na pitanje šta se dešava povodom ovog slučaja i da dokazi sa snimaka sigurnosnih kamera nisu dovoljni da se ovaj slučaj riješi, iz Osnovnog suda u Đakovici su rekli da odlučuje presuda sudija.

Čak i prema njima, slučaj porodice Biblekaj je još pod istragom.

S druge strane, porodica Jetona Biblekaja do sljedećeg suđenja se i dalje plaši šta se može dogoditi.
 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.