SKANDAL

Šešelj na isti dan kada su započeli protjerivanje Hrvata najavljuje miting u Hrtkovcima

Blic.rs

18.4.2018

Nakon jučerašnjih prijetnji i uvreda poslanici DS Aleksandri Jerkov, članovi SRS-a, sada najavljuju da će održati veliki miting u Hrtkovcima, gdje je Vojislav Šešelj, prema presudi suda u Hagu, osuđen za progon Hrvata 1992. godine.

Dodatno uznemirava najava Vjerice Radete, visoke funkcionerke SRS-a, da će miting biti održan 6. maja, dakle na isti dan kada je održan skup radikala na kojem je Šešelj pozvao na progon Hrvata iz tog vojvođanskog mjesta.

- Na Đurđevdan, 6. maja u 11 sati Srpska radikalna stranka održat će veliki narodni miting u centru Hrtkovaca - napisala je Radeta.

Na skupu SRS-a u Hrtkovcima 1992. godine, kako su mediji objavljivali, Šešelj je pročitao imena 17 mještana Hrvata, za koje je tvrdio da su članovi "Zbora narodne garde" i da su se slagali s progonom Srba iz Hrvatske. Njima je navodno zaprijećeno da se isele, dok je, prema nekim tvrdnjama, 20 porodica hrvatske nacionalnosti izbačeno iz svojih kuća.

Kako je pisalo u optužnici haškog tužilaštva, nakon Šešeljevog govora, u Hrtkovcima je počela kampanja etničkog čišćenja usmjerena protiv nesrba, a naročito Hrvata. Tokom sljedeća tri mjeseca, mnogi nesrbi bili su šikanirani, prijetilo im se smrću i zastrašivalo, prisiljavajući ih na odlazak. Kuće Hrvata su opljačkane i u njih su se uselili Srbi.

Lider radikala je pravosnažnom presudom Mehanizma u Hagu, prije sedam dana, osuđen na 10 godina zatvora zbog podsticanja i počinjenja progona Hrvata u selu Hrtkovci, 1992. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.