PODRŠKA NA RAZNE NAČINE

Avatari marširali ulicama: Djeca na Robloxu organizirala virtuelne proteste za Palestinu

Neočekivana je to demonstracija stavova unutar dječije igre

Hiljade avatara marširale su noseći palestinske zastave kako bi virtuelno dali podršku usred rata između Izraela i Hamasa. YouTube

E. Ag.

26.10.2023

Na Robloxu, jednoj od najpopularnijih platformi za kreiranje igara među djecom i tinejdžerima, hiljade avatara marširale su noseći palestinske zastave kako bi virtuelno dali podršku usred rata između Izraela i Hamasa. Likovi korisnika iz Malezije, odjeveni poput dinosaura iz crtića, steampunk zombija i ružičastih pop zvijezda, pjevali su na malajskom i engleskom na putu prema pozornici.

Velika popularnost

Neočekivana je to demonstracija stavova unutar dječije igre, no kako platforma raste, to više oponaša vanjski svijet. Tokom pandemije koronavirusa i lockdowna više od polovice američkih tinejdžera igralo je Roblox.

Iako su se djeca vratila u školu, igra je i dalje nevjerovatno popularna s preko 65 miliona aktivnih korisnika dnevno. Ali u kriznim vremenima može poslužiti mladima i za to da se sigurno uključe u političke aktivnosti i uče o svjetskim događajima.

Kada je 23-godišnja Salsabil saznala da njena 15-godišnja sestrična „prisustvuje“ ovim protestima, bila je toliko dirnuta da je to objavila na X-u (bivši Twitter), piše Tportal.hr.

- Moja sestrična ima 15 godina i nije se mogla pridružiti protestu uživo pa je samo otišla na jedan od njih na Robloxu - napisala je. Objava je postala viralna, prikupivši više od šest miliona pregleda.


Tehnički korisnicima je dopušteno razgovarati o ratu između Izraela i Hamasa sve dok rasprave ne prelaze granice prema Robloxovim standardima.

Filtriranje sadržaja

- Iako naši standardi zajednice dopuštaju izražavanje solidarnosti, ne dopuštamo sadržaj koji podržava ili odobrava nasilje, promiče terorizam ili mržnju prema pojedincima ili grupama ili pak poziva na potporu određenoj političkoj stranci - rekao je portparol Robloxa za TechCrunch.

- Imamo stručni tim od više hiljada moderatora pored automatiziranih alata za otkrivanje koji nadziru našu platformu i poduzet ćemo brze mjere protiv bilo kojeg sadržaja ili pojedinaca za koje se utvrdi da krše naše standarde – saopćili su iz Robloxa.

Roblox je u prošlosti imao problema s nasilnim aktivnostima. Prošle godine morali su ukloniti igru koja je dopuštala igračima da se međusobno bore dok igraju uloge ruskih ili ukrajinskih vojnika. Iz perspektive moderiranja sadržaja, ovi virtualni politički protesti mogu biti alarmantni jer i u stvarnom životu demonstracije solidarnosti mogu pozivati na nasilje. Ipak, Salsabil vidi vrijednost u tome što njena sestrična može doživjeti nešto poput protesta na Robloxu.

- Drago mi je što ljudi pokazuju podršku na što više načina, čak i ako fizički ne mogu tamo otići - rekla je za TechCrunch, dodajući: „Djeca su sposobna voditi produktivne razgovore.“

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.