OGROMAN NAPREDAK

Za 18 mjeseci četbotovi će učiti djecu da čitaju i pišu

Vještačka inteligencija će biti dobar učitelj i moći će da se mjeri s ljudima u toj oblasti, rekao je Bil Gejts

Vještačka inteligencija pomagat će djeci. Printscreen

E. A.

26.4.2023

Bil Gejts je istakao da će vještačka inteligencija uskoro  moći da pomaže djeci da uče i popravljaju svoje ocjene, dodavši da bi četbotovi već u narednih 18 mjeseci mogli da uče djecu da pišu.

- Vještačka inteligencija će biti dobar učitelj i moći će da se mjeri s ljudima u toj oblasti - rekao je milijarder tokom govora na samitu u San Dijegu.

Burne rekacije

Četbotovi su napredovali ogromnom brzinom proteklih mjeseci, a mogu da se takmiče i s ljudima u određenim oblastima. Brzi napredak izazvao je burne reakcije, od uzbuđenja zbog mogućnosti nove tehnologije do straha od negativnih posljedica.

- Danas su četbotovi izuzetno dobri u čitanju i pisanju, a ta sposobnost će im omogućiti da pomažu učenicima da nauče ili unaprijede svoje vještine. Isprva ćemo biti iznenađeni koliko mogu da nam pomognu u čitanju kao pomoćnici, ali i da daju sjavete kako da se popravimo u pisanju - istakao je Gejts, prenosi RTS.

Međutim, kako kaže, i dalje je teško naučiti četbotove da procjenjuju kvalitet i daju savjete, jer profesori kada to rade moraju da gledaju brojne elemente, poput strukture, jasnoće i drugih osobina.

Kongitivni proces

To zahtijeva visok kognitivni proces, koji je teško rekreirati u kodu.

Mnogi stručnjaci, ipak, smatraju da tehnologija četbotova još nije usavršena i da mogu da naprave velike greške ili da šire dezinformacije.

- Za 18 mjeseci vještačka inteligencija će postati pomoćnik nastavnicima i profesorima - dodao je Gejts.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.