DATIRA IZ 3. ILI 4. ST.

Pronađeni ostaci rimskog broda u Srbiji, arheolozi ga polako otkopavaju

Možemo pretpostaviti da je ovo brod rimski, ali nismo sigurni u njegovu tačnu starost", rekao je arheolog Korać za Reuters

Arheolozi iskopavaju ostatke rimskog broda. Zorana Jevtić / Reuters

M. Z.

4.8.2023

Rudari su nedavno u Srbiji u ogromnom otvorenom kamenolomu uglja otkrili drevni rimski brod te sad arheolozi vrijedno skidaju pijesak i zemlju s njega, javlja Reuters.

Drvena građa

Nakon što je bager u rudniku Drmno otkrio drvenu građu, stručnjaci s lokaliteta obližnjeg nekadašnjeg rimskog naselja poznatog kao Viminacijum požurili su da pokušaju sačuvati kostur broda, što je drugo takvo otkriće na tom području od 2020. godine.

Kako navodi Reuters, plovilo je vjerovatno bilo dio riječne flote koja je opsluživala veliki i visoko razvijeni rimski grad od 45.000 ljudi koji je imao hipodrom, utvrđenja, forum, palaču, hramove, amfiteatar, akvadukte, kupatila i radionice. Arheolog Miomir Korać rekao je da ranija otkrića sugeriraju da bi brod mogao datirati još iz 3. ili 4. stoljeća nove ere kada je Viminacijum bio glavni grad rimske provincije Gornje Mezije i imao luku u blizini pritoke rijeke Dunav.

-Možemo pretpostaviti da je ovo brod rimski, ali nismo sigurni u njegovu točnu starost - rekao je on za Reuters.

Drvena konstrukcija je prvo prskana vodom i držana pod ceradom kako bi se spriječilo njeno propadanje na ljetnim vrućinama, objasnio je on. Arheolozi vjeruju da su dva broda i tri do sada otkrivena kanua ili potonula ili napuštena na obali rijeke.

Namjera je da se izloži najnovije otkriće sa hiljadama artefakata otkopanih iz Viminacijuma u blizini grada Kostolca, 70 km istočno od Beograda. 

Trup 13 metara

Mladen Jovičić, član tima koji trenutno radi na novootkrivenom brodu, rekao je da bi bilo jako teško pomaknuti njegov trup od 13 metara bez da se ošteti, te da će inžinjeri pripremiti posebnu konstrukciju koju će podizati dizalica u tu svrhu, a nakon toga će uslijediti cijeli proces postepenog konzerviranja.

Iskopavanja Viminacijuma traju od 1882. godine, ali arheolozi procjenjuju da su pretražili samo 5% lokacije od 450 hektara. Dosadašnja otkrića uključuju zlatne pločice, skulpture od žada, mozaike i freske, oružje i ostatke tri mamuta, navodi Reuters, piše Bljesak.info.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.