OTKRIĆA

Fosilizirano jaje flaminga staro do 12.000 godina pronađeno prvi put u SAD

Smatra se da je pronađeno jaje iz kasnog pleistocena ili ranog holocena zbog drugih ostataka nađenih na istoj lokaciji

To je prvi put da je fosilizirano jaje flaminga pronađeno na području SAD. Facebook

E. Ag.

8.8.2023

U Meksiku je tokom izvođenja radova na izgradnji novog aerodroma u zabilježen pronalazak fosiliziranog jajeta flaminga. To je prvi put da je fosilizirano jaje flaminga pronađeno na području SAD, piše IFLScience.

Populacija u Sjevernoj Americi

Pronalazak fosiliziranih jaja bilo koje vrste ptica iz pleistocenskog doba i u Sjevernoj i u Južnoj Americi je krajnje redak događaj. Jaja izumrlih pafina, pelikana i ždralova nađena su ranije širom Amerike, ali su fosili flaminga obično ograničeni na paleojezera u centralnom Meksiku. Savremene vrste flaminga imaju populaciju u Sjevernoj Americi, što je daleko od tih paleojezera duž Jukatana i širom jugoistoka Sjedinjenih Država, prenosi Telegraf.rs.

Flamingo pripada porodici ptica Phoenicopteridae i prije ovog otkrića jedina poznata jaja Phoenicopteridae na svijetu bila su pronađena u Španiji. Smatra se da je novopronađeno jaje iz kasnog pleistocena ili ranog holocena zbog drugih ostataka nađenih na istoj lokaciji. Pronađeno je tokom izgradnje novog međunarodnog aerodroma „Felipe Anheles“ u Santa Lusiji u saveznoj državi Meksiko.

Liči na jaje labuda

Radi utvrđivanja da li jaje pripada porodici flaminga, istraživači su uporedili veličinu, širinu, strukturu ljuske i generalni oblik s drugim vrstama da bi vidjeli koja grupa je napravila to jaje. Samo jaje je dugačko 93,491 milimetar i široko 55,791 milimetar, struktura je izuzetno dobro očuvana i liči na jaje malog labuda, iako su jaja labuda mnogo veća. Upoređujući te faktore s jajima različitih vrsta, zaključili su da je to jaje flaminga, a ne ždrala ili druge vrste.

Istraživači misle da prisustvo jajeta flaminga ukazuje na prisustvo paleojezera visokog saliniteta tokom kasnog pleistocena u istoj oblasti u kojoj je pronađeno jaje. Slična lokacija u blizini, zvana Čalko, čija starost je 8-12 hiljada godina, sugeriše da je jaje flaminga također iz tog perioda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.