MILIJARDER

Dvije jahte Džefa Bezosa uplovile su u Hrvatsku: Pogledajte kako izgledaju

„Koru“ je vrijedna 500 miliona dolara

Jahta „Abeona". Index.hr

E. Ag.

19.8.2023

Milijarder Džef Bezos (Jeff) uplovio je prije nekoliko dana u Hrvatsku svojom superjahtom „Koru“, koja je vrijedna 500 miliona dolara.

Međutim, kako prenosi Index.hr, fotografi su snimili kako je uz „Koru“ u dubrovački akvatorij uplovila još jedna jahta iz privatne flote osnivača Amazona.

Jahta "Koru". Index.hr

Riječ je o jahti „Abeoni“, koja je duga 75,25 metara, a široka 12 metara. Ima gaz od četiri metra, čelični trup i aluminijsko nadgrađe. Tu je i mini heliodrom. „Abeona“ je zapravo prateće plovilo za „Koru“ te služi za prijevoz namirnica, vozila i opreme za glavnu jahtu.


Jahta „Abeona". Grgo Jelavic/PIXSELL

Dok je „Koru“ Bezos platio oko pola milijarde dolara, „Abeona“ ga je koštala 75 miliona dolara. „Abeona“ se nalazi na 227. mjestu najvećih jahti svijeta.

„Koru“ je dugačka 127 metara, može primiti 18 gostiju i zahtijeva posadu od čak 40 ljudi. Za godišnje održavanje i pogon ovog luksuznog plovila Bezos će morati izdvajati oko 25 miliona dolara.

Ono što izdvaja "Koru" od drugih superjahti je njen ekološki fokus. Ova jedrilica se može pohvaliti titulom "najekološkije jahte na svijetu", jer je njeno kretanje većinski pokretano vjetrom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.