NE PROPUSTITE

Jednom u 400 godina: Iduće sedmice moći ćemo golim okom vidjeti zelenu kometu, evo gdje i kako

Riječ je o kometi promjera jednog kilometra, koja će sigurno proći pored Zemlje 12. septembra

Kometa Nišimura. Michael Jaeger/Astronomy Now)

M. Z.

9.9.2023

Kometa koja nije viđena više od 400 godina bit će vidljiva promatračima zvijezda na sjevernoj hemisferi iduće sedmice, ali veoma kratko vrijeme.

Sjeverna hemisfera

Nedavno otkrivena kometa prvi put u 400 godina pojavljuje se u našoj blizini, a promatrači na sjevernoj hemisferi imaju ograničeno vrijeme da uhvate letimičan pogled na nju, jer se neće vratiti narednih 400 godina.

Riječ je o kometi promjera jednog kilometra, koja će sigurno proći pored Zemlje 12. septembra, približavajući nam se unutar 125 miliona kilometara.

Za one koji rano ustaju, savjet je da pogled usmjere prema sjeveroistočnom horizontu otprilike sat i po prije zore, tačnije manje od 10 stepeni iznad horizonta u blizini sazviježđa Lava. Kometa će postati svjetlija kako se bude približavala Suncu, ali će se spustiti niže na nebu, što će je činiti pomalo izazovnom za uočavanje. Iako će i dalje biti vidljiva golim okom.

Dobar dvogled

Dakle, stvarno vam treba dobar dvogled da je vidite, a također morate znati gdje gledati, pojašnjava Pol Čodas (Paul Chodas), voditelj NASA-inog Centra za proučavanje objekata blizu Zemlje (Near Earth Objects ili NEO).

Kometa će dosegnuti svoju najbližu tačku Suncu, čak bliže od Merkura, oko 17. septembra prije nego što napusti Sunčev sistem, a Čodas sugerira da će, vjerovatno, preživjeti to putovanje oko Sunca.

Pod pretpostavkom da izdrži svoj susret sa Suncem, očekuje se da će kometa biti vidljiva na južnoj hemisferi do kraja septembra, iako nisko na horizontu u večernji sumrak.

Promatrači zvijezda prate tu rijetku zelenu kometu otkako ju je japanski astronom amater otkrio sredinom avgusta. Kometa, sada nazvana po otkrivaču Nišimuri, ima upečatljivu zelenu nijansu.

Treće otkriće

U današnje vrijeme, i pored sve tehnologije, prava je rijetkost da amater otkrije kometu. Ovo je njegovo treće otkriće, kaže Čodas.

Posljednja posjeta te komete dogodila se prije otprilike 430 godina, odnosno desetljeće ili dva prije Galileovog izuma teleskopa, piše Zimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.